Stižu osude

Sjeverna Koreja potvrdila da testira novu raketu

  • 03.10.2019. 10:00

Sjeverna Koreja uspješno je u četvrtak ujutru testirala novi tip balističke rakete lansiran sa podmornice, prenijela je agencija KCNA.

Lider Sjeverne koreje Kim Džong Un čestitao je  onima koji su sproveli uspješno testiranje novog tipa rakete pod nazivom Pukguksong-3, navela je agencija, dodajući da Kim nije prisustvovao testiranju, prenosi Rojters.

Sjeverna Koreja lansirala je najmanje jednu raketu sa svoje istočne obale, a Južna Koreja saopštila je da je raketa najvjerovatnije lansirana sa podmornice.

To se dogodilo dan nakon što je objavljeno da će Sjeverna Koreja nastaviti pregovore sa SAD o okončanju svog nuklearnog programa.

Južnokorejski zvaničnici saopštili su da je jedna raketa pala u Japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ), kao i da nema podataka da je to uticalo na vazdušni ili pomorski saobraćaj.

SAD, Južna Koreja i Japan osudili su najnovije testiranje raketa Sjeverne Koreje.

Američki Stejt department pozvao je Pjongjang da se "uzdrži od provokacija" i da ostane privržen pregovorima o denuklearizaciji.

Kako prenosi Rojters, Južna Koreja izrazila je duboku zabrinutost, a japanski premijer Šinzo Abe ocijenio je da posljednje testiranje raketa predstavlja kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Sjeverna Koreja saopštila je da je testirala novu balističku raketu ispaljenu sa podmornice kako bi odvratila spoljne prijetnje i ojačala samoodbranu, i to samo nekoliko sati pošto je saopštila da je spremna da nastavi razgovore sa SAD o razoružanju, 5. oktobra na nivou eksperata.

Pregovori SAD o nuklearnom programu Sjeverne Koreje zapali su u ćorsokak poslije posljednjeg samita lidera dvije zemlje, Donalda Trampa i Kim Džon-Una, u februaru u Vijetnamu.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)