Bezbjedno napustio zemlju

Sjeverna Koreja oslobodila studenta iz Australije

  • 04.07.2019. 07:54

Australijski student koji je bio priveden u Sjevernoj Koreji oslobođen je i bezbjedno je napustio zemlju, saopštio je danas premijer Australije Skot Morison.

Alek Sigli /29/, koji je studirao u Pjongjangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje, nestao je 25. juna. Uzbuna je podignuta kada je on prestao da se oglašava na društvenim mrežama, koje je do tada redovno koristio. 

Morison je prekinuo sjednicu parlamenta da bi potvrdio da je Sigli oslobođen. On je kasnije saopštio da su vlasti Švedske pomogle u oslobađanju studenta. 

"Ovaj ishod ukazuje na vrijednost diskretnog rada zvaničnika iza kulisa u rješavanju kompleksnih i osjetljivih konzularnih pitanja, u bliskom partnerstvu sa drugim vladama", rekao je Morison. 

On nije naveo zašto je Sigli bio priveden. 

Australija nema diplomatsko predstavništvo u Sjevernoj Koreji i oslanja se na druge zemlje, poput Švedske, da djeluju u njeno ime. 

Izvor iz Vlade Australije potvrdio je da je Sigli u Pekingu i da će uskoro otputovati u Tokio. Sigli, koji je iz zapadnog australijskog grada Perta, oženjen je Japankom Jukom Morinagom. 

On je bio na postidiplomskim studijama savremene korejske književnosti na Univerzitetu Kim Il Sung, navodi se na njegovom "Tviter" nalogu, i bio je jedan od malobrojnih studenata sa zapada u toj zemlji.

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина