Sirija

Sirijska vojska pomoći će Kurdima protiv turske ofanzive

  • 14.10.2019. 08:22

Sirijska vojska razmjestiće snage na cijeloj granici sa Turskom kako bi pomogla Kurdima da odbiju napade, izjavila je autonomna uprava teritorije na sjeveroistoku Sirije.

U dokumentu koji je na uvid dobila agencija RIA Novosti govori se o dogovoru Kurda sa sirijskom vladom. Napominje se da će to omogućiti "da se oslobode i drugi sirijski gradovi koje je okupirala Turska, uključujući Afrin".

U saopštenju se dodaje i da sirijski Kurdi nisu "pozivali na separatizam" i uvek su težili dijalogu sa zvaničnim Damaskom.

Uprava je takođe naglasila da su za pet dana operacije Turske oružane snage počinile strašne zločine nad civilima.

Za sada o ovome nema zvaničnih izjava sirijskih vlasti.

Zvanični Damask ne priznaje autonomnu upravu na sjeveroistoku Sirije, koja kontroliše teritorije istočno od reijke Eufrat, ni njihovo vojno krilo Sirijske demokratske snage (SDF). Damask je održao nekoliko neuspjelih pregovaračkih rundi sa autonomnom kurdskom upravom.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija "Izvor mira" u sjevernoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija istog dana napala je grad Ras el Ain i niz drugih sirijskih gradova na granici dviju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dijela operacije.

Tursko Ministarstvo odbrane je 12. oktobra saopštilo da su turska vojska i sirijska oružana opozicija preuzeli kontrolu nad Ras el Ainom.

Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na sjeveru Sirije. Rusija je navela da Turska treba da izbjegava dejstva koja bi mogla stati na put rješavanju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок