Sin ubijenog novinara stigao u SAD

  • 26.10.2018. 09:27

Sin ubijenog novinara, Jamala Khashoggija, otišao je iz Saudijske Arabije i stigao u SAD, javlja izvor blizak obitelji za CNN.

Salah bin Jamal Khashoggi ima dvojno državljanstvo, ono Saudijske Arabije i SAD-a, ali donedavno nije mogao izaći iz Saudijske Arabije jer mu je ta zemlja ograničila kretanje. 

Glasnogovornik State Departmenta rekao je kako je državni tajnik Mike Pompeo zamolio Saudijce da puste mlađeg Khashoggija da izađe iz zemlje, a zamjenik portparola poručio je da je SAD zadovoljan postupkom Saudijaca koji su ga pustili. 

Human Rights Watch sinoć je saopštio da Salah Khashoggi s obitelji odlazi iz Saudijske Arabije. 

"Salah i njegova porodica su u ovom času u avionu za (Washington) DC", rekla je za AFP Sarah Leah Whitson, direktorica za Bliski istok u HRW-u.

Saudijci priznali da je ubistvo bilo planirano

Salah Khashoggi najstariji je sin Jamala Khashoggija, novinara čije je ubistvo Saudijska Arabija priznala. Jučer su izjavili kako je bilo unaprijed planirano, a kako turski mediji i vlasti javljaju, ubio ga je 15-člani tim specijalaca povezan s princom prijestolonasljednikom, Mohammedom bin Salmanom. 

Podsjetimo, Saudijska Arabija je na početku poricala bilo kakvu upletenost u nestanak Khashoggija u njihovom konzulatu u Istanbulu, potom su rekli da je ubijen u njihovom konzulatu, ali kako je umro tokom tuče koja je izbila nakon nesuglasica. Jučer su priznali da je ubistvo unaprijed isplanirano. 

Potom su dodali kako su identifikovali 18 muškaraca koji su učestvovali u njegovom ubistvu, a SAD je uzvratio ukidanjem viza za 21 državljanina Saudijske Arabije. Među njima su saudijski obavještajci, kraljevsko osoblje i ministri vlade.

Trump frustriran situacijom

Trump je pak sve više frustriran situacijom koja je nastala sa Saudijskom Arabijom. Ta zemlja vodi svoju istragu o ubistvu novinara, koju pak predvodi princ. Ubistvo novinara naštetilo je Saudijskoj Arabiji, njenom ugledu kao i ugledu princa. U vezi s tim CNN javlja, pozivajući se na izvore, kako je Trump nervozan zbog konstantnih pitanja koja mu postavljaju oko situacije sa Saudijskom Arabijom. 

Ne sviđaju mu se negativni natpisi, a krivi Saudijce jer zbog njih on ispada loš. Podsjetimo, nakon prvih izjava da su ubistvo možda počinili odmetnuti operativci, ili kako treba pričekati da se provede istraga kako bi se znalo je li princ povezan sa slučajem, Trump je ove sedmice promijenio retoriku rekavši kako se u ovom slučaju radi o najgorem zataškavanju ikada. Dodao je tada i da bi princ mogao biti umiješan u cijeli slučaj. 

"On vodi sve, pa ako će iko biti umiješan biće to on"; zaključio je. 

(FOTO: EPA)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић