Svjetska zdravstvena organizacija

Svijet zabrinut: Koronavirus se širi lakše nego što smo mislili

  • 23.01.2020. 16:23

Koronavirus koji je krenuo iz grada Wuhana u Kini i od kojeg je umrlo već 25 osoba puno se lakše prenosi s čovjeka na čovjeka nego što se predviđalo, izjavio je jedan dužnosnik WHO-a, Svjetske zdravstvene organizacije. 

Podsjetimo, u ovom je trenutku zaraženo već više od 700 ljudi. 

“Sada već vidimo širenje druge i treće generacije”, rekao je David Heymann, čelnik odbora WHO-a koji prikuplja podatke o novom virusu. 

Možete se zaraziti ako neko zaražen kihne kraj vas

Prenos treće generacije znači da je neko ko se zarazio dok je radio sa životinjama na tržnici u Wuhanu virus prenio drugoj osobi koja ga je, pak, prenijela trećoj osobi. 

Najprije se činilo da se ovaj virus širi samo jako bliskim kontaktom, poput grljenja, ljubljenja ili korištenja zajedničkog pribora u porodici.

No, kako kaže Heymann, prikupljaju se dokazi da je širenje virusa moguće i na daljinu, primjerice ako zaražena osoba kihne ili se zakašlje pred drugom osobom. 

Rekao je da zasad nema dokaza da se virus širi vazduhom poput gripa.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.