Sestre roboti pomažu italijanskim ljekarima

  • 01.04.2020. 21:10

 Ne nosi masku, ali pomaže u spasavanju života pacijenata oboljelih od virusa korona.

U pitanju je Tomi, jedan od šest novih robota koji pomažu ljekarima i medicinskim sestrama od krvi i mesa da se brinu za pacijente u bolnici Chirkolo u Varezeu, gradu na sjeveru regije Lombardija koja je epicentar izbijanja u Italiji.

"Uz pomoć mojih sposobnosti, medicinsko osoblje može biti u kontaktu s pacijentima bez direktnog dodira", objasnio je danas novinaru Reutersa robot Tomi, nazvan po sinu jednog od ljekara.

"To je kao da imate još jednu medicinsku sestru bez problema povezanih sa infekcijom", rekao je doktor Frančesko Dentali, direktor intenzivne njege u bolnici.

Roboti veličine djeteta s velikim trepćućim očima nalaze se pored pacijentovog kreveta kako bi ljekari mogli da se brinu za druge koji su u ozbiljnijem stanju.

Oni prate parametre iz opreme u sobi i prenose ih bolničkom osoblju.

Ono što je najvažnije jeste da Tomi i ostali roboti omogućavaju bolnici da ograniči količinu direktnog kontakta ljekara i medicinskih sestara sa pacijentima, smanjujući tako rizik od infekcije, prenosi agencija.

Roboti takođe pomažu bolnici da smanji broj zaštitnih maski i odijela koje osoblje mora da koristi. Tomi i njegove "kolege" robotske sestre imaju još jednu prednost - ne podliježu iscrpljenosti. Brzo napune baterije i vraćaju se na posao.

Više od 4.000 italijanskih zdravstvenih radnika koji su liječili oboljele od virusa i sami su se zarazili, a 66 ljekara je umrlo. Broj smrtnih slučajeva u Italiji, zemlji koja je najteže pogođena koronom, danas je premašio 13.000, što je više od trećine svih smrtnih slučajeva u svijetu.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.