Slučaj "Kašogi"

Senatori nezadovoljni Trampovim stavom

  • 25.11.2018. 19:56

Nekoliko senatora iz redova Republikanske stranke nezadovoljno je odnosnom američkog predsjednika Donalda Trampa prema Saudijskoj Arabiji nakon ubistva novinara DŽamala Kašogija.

Tramp je prošle sedmice poručio da će ostati "čvrst partner" Saudijske Arabije i da nije jasno da li je saudijski princ Mohamed bin Salman znao za plan za ubistvo Kašogija u konzulatu u Istanbulu. 

Američki predsjednik je izrazio sumnju u procjenu Centralne obavještajne agencije /CIA/ da je princ naredio ubistvo Kašogija, navodeći da agencija nije donijela konačan zaključak. 

"Nisam saglasan sa procjenom predsjednika. To nije u skladu sa obavještajnim podacima koje sam vidio, a koji povezuju saudijskog princa", rekao je senator Majk Li. 

On je istakao da je ubistvo Kašogija još jedan od razloga zašto je protiv pomoći saudijskim ratnim naporima u Jemenu. 

Amerika je 15. novembra uvela ekonomske sankcije za 17 saudijskih zvaničnika zbog njihove uloge u ubistvu Kašogija, a senatori iz obje najveće američke stranke predstavili su nacrt zakona za suspenziju prodaje oružja Saudijskoj Arabiji. 

Predstavnik demokrata Adam Šif obećao je pokretanje istrage o slučaju Kašogi i o tome da li Trampovi lični interesi diktiraju politiku Vašingtona prema Saudijskoj Arabiji. 

"Predsjednik nije bio iskren o ubistvu Kapogija. Šta je iza toga", upitao je Šif. 

Senator DŽoni Ernst priznao je važnost Saudijske Arabije kao strateškog partnera SAD, ali je podsjetio da Vašington snažno podržava poštovanje ljudskih prava i vladavinu zakona. 

"Ukoliko ima indicija da je princ umiješan u ubistvo, onda je potrebno razmotriti pokretanje određenih mjera", kaže Ernst. 

Senator Ben Sasi, takođe, je kritikovao stav Trampa prema slučaju Kašogi, ocjenjujući da je slab. 

I drugi republikanski senatori, uključujući Lindzi Grejem, Randa Pola i Boba Korkera izrazili su negodovanje zbog procjeni umiješanosti Rijada u ubistvo Kašogija.