Haftarove snage stežu obruč oko Tripolija

SB UN: Odmah obustavite sve vojne operacije u Libiji

  • 06.04.2019. 09:47

Savjet bezbjednosti UN pozvao je snage nepriznate Libijske nacionalne armije, kojima komanduje Kalifa Haftar, da obustave sve vojne operacije, javio je Rojters.

SB UN izrazio je zabrinutost zbog vojne aktivnosti u blizini libijske prestonice Tripolija, upozorivši da to prijeti stabilnosti zemlje, saopštio je njemački ambasador u UN Kristof Hojsgen, predsjedavajući Savjeta u aprilu.

Države članice Savjeta bezbjednosti UN u potpunosti podržavaju napore za pomirenje u Libiji koje predvodi generalni sekretar UN Antonio Gutereš i specijalni izaslanik u toj zemlji Gasan Salame.

"One su izrazile potpunu podršku generalnom sekretaru i specijalnom izaslaniku i pozvale sve strane da ponovo počnu dijalog, ispoštuju svoje obaveze i da djeluju unutar UN", saopštio je predsjedavajući Savjeta u aprilu, njemački ambasador Kristof Hojsgen, prenosi TAS S.

Članice Savjeta bezbjednosti UN su veoma zabrinute zbog vojne aktivnosti u Tripoliju, što dovodi u pitanje stabilnost u Libiji i šanse za posredovanje UN, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je pročitao njemački ambasador.

Saopštenje je Savjet bezbjednosti usaglasio na sastanku iza zatvorenih vrata na kojem je razmatran najnoviji razvoj situacije u Libiji.

"Takođe se pozivaju sve strane da smanje napetosti i obustave vojne aktivnosti. Ne može biti vojnog rješenja za taj konflikt", naveo je njemački ambasador.

Haftarove snage koje kontrolišu istočni dio Libije, pokrenule su u četvrtak ofanzivu prema Tripoliju u cilju preuzimanja glavnog grada gdje je sjedište međunarodno priznate vlade koju predvodi Fajez al Saradž.

Savjet bezbjednosti UN pozvao Haftarove snage da "odmah obustave sve vojne operacije", saopšteno je poslije hitno održanog sastanka tog tijela UN-a.

Sličan apel su uputili šefovi diplomatija članica Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja - G7 na sastanku u Parizu.

Haftar je u četvrtak naredio svojim snagama da napreduju prema Tripoliju obećavajući da će poštedeti civile, državne institucije i strane državljane.

U Libiji haos vlada poslije smjene i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera el Gadafija, 2011. godine.

Tom zemljom vladaju dvije vlade. Jedna je međunarodno priznata u Tripoliju, koju predvodi Fajez al Saradž. Druga je u Bengaziju i nju predvodi komandant samoproglašene libijske nacionalne vojske Halifa Haftar, koju čine oficiri i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku za vrijeme Gadafija.

General Haftar je inače napustio vojsku još u Gadafijevo vrijeme 80-ih godina i proveo skoro 20 godina u SAD.

Vratio se u Libiju 2011. godine i predvodio oružanu pobunu protiv Gadafija, što je dovelo do njegovog svrgavanja i ubistva.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)