Savjet bezbjednosti jednoglasno osudio nasilje u Mjanmaru

  • 10.03.2021. 20:15

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je osudio upotrebu nasilja protiv mirnih demonstranata zbog vojnog preuzimanja vlasti, izjavile su danas diplomate.

Ovo je drugi put za nakon više od mjesec dana da članice Savjeta bezbjednosti iskažu rijetku jednoglasnost po pitanju Mjanmara.

U novom saopšenju na meti kritika je vojska u Mjanmaru i ističe se da Savjet bezbjednosti UN "snažno osuđuje upotrebu sile protiv mirnih demonstranata, uključujući žene, omladinu i djecu".

Agencija Frans pres navodi da se u saopštenju ne pominje riječ "udar" niti mogućnost međunarodnih sankcija ukoliko generali, koji su prošlog mjeseca preuzeli vlast, ne obustave represalije kao što je to bilo u ranijim verzijama saopštenja o kojem se vode diskusije od kraja prošle sedmice.

Savjet bezbjednosti izražava duboku zabrinutost zbog zabrana uvedenih medicinskom osoblju, građanskom društvu, članovima sindikata, novinarima i medijskim radnicima i upućen je poziv za hitno oslobađanje arbitažno uhapšenih.

U saopštenju, čiji je autor Britanija, od specijalnog predstavnika UN za Mjanmar Kristine Šraner Burgener traži se da što prije posjeti ovu zemlji. 

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм