Tenzije u Idlibu eskalirale

Sastanak Putin-Erdogan 5. ili 6. marta

  • 29.02.2020. 18:09

 Predsjednici Rusije Vladimir Putin i Turske Redžep Tajip Erdogan sastaće se 5. ili 6. marta, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

"Pitanje Idliba može se riješiti samo na sastanku predsjednika Erdogana i Putina. Radimo na tome. Sastanak će biti početkom marta, 5. ili 6. marta", rekao je Čavušoglu novinarima.

Erdogan i Putin razgovarali su juče telefonom i fokusirali se na neophodnost hitnih mjera s ciljem normalizacije situacije na sjeverozapadu Sirije.

Iz Kremlja je saopšteno da su dvije strane dogovorile da se uskoro održi samit dvije zemlje i da se ubrzaju konsultacije odgovarajućih agencija na terenu.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da su tenzije u Idlibu eskalirale 27. februara nakon što su militanti pokrenuli opštu ofanzivu.

Sirijske snage juče su izvele napade na njihove položaje u kojima su, kako Ankara tvrdi, poginula 33 turska vojnika. Kao odgovor Turska je izvela kontranapad i pogodila više od 200 meta.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da teroristička grupa Hajat tahrir al-Šam pokrenula veliku ofanzivu u Idlibu u četvrtak, 27. februara.

Isti izvor navodi da su ubijeni turski vojnici bili među teroristima, podsjeća TASS.