Operativna koordinacija

Sastali se ruski i američki vojni šefovi, razgovarali su šest sati

  • Извор: АТВ
  • 23.09.2021. 08:36

Najviši vojni šefovi Sjedinjenih Država i Rusije održali su juče u Helsinkiju razgovore koji su trajali šest sati, a to je bio njihov prvi direktan susret od 2019. u trenutku kada se obje države prilagođavaju povlačenju SAD iz Avganistana i dolasku talibana na vlast.

General Mark Milley, načelnik združenog štaba vojske SAD, i Valerij Gerasimov, načelnik glavnog štaba ruske vojske, obično ne otkrivaju pojedinosti svojih razgovora te su izjave obje strane bile izrazito šture.

U saopštenju vojske SAD, u kojoj je navedena dužina ali ne i preciznije tačke razgovora, kaže se da su se razgovori vodili o "smanjenju rizika" i operativnoj koordinaciji kako bi se otklonila opasnost od incidenata između strana.

Ruska novinska agencija RIA saopštila je da su razgovori bili posvećeni smanjenju rizika.

SAD i Rusija često imaju konkurentske vojne interese u svijetu, na primjer u Siriji gdje su američki i ruski vojnici djelovali vrlo blizu jedni drugima. Još se ne znaju idući koraci Vašingtona i Moskve u Avganistanu.

Vojska SAD je pod pritiskom Kongresa da osnaži protivterorističku strategiju kako bi odgovorila na opasnosti iz Avganistana nakon američkog povlačenja i dolaska talbana na vlast u avgustu.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena je rekla da će oslanjati na operacije s udaljenosti, na primjer iz vojnih baza u drugim zemljama regije, za napade na skupine poput Al Kaide i Islamske države u Avganistanu.

Ali, bez vojske na terenu, nije jasno kolika je sposobnost SAD da detektira i zaustavi planove terorista. Nakon 20 godina rata američki vojni dužnosnici nemaju jasnu sliku o talibanima i upozoravaju na njihove veze s Al Kaidom.

Ruski predsjedik Vladimir Putin je rekao da Moskva treba sarađivati s talibanskom vladom te da bi svjetske sile trebale odmrznuti sredstva koje Afganistan ima u drugim zemljama.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана