Sebastijan Kurc

Saradnja sa Rusijom jedini put ka trajnom miru u Evropi

  • 04.12.2018. 13:34

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da je prioritetni zadatak za narednu godinu ublažavanje tenzija između EU i Rusije jer je saradnja sa Moskvom jedini način da se na evropskom kontinentu osigura trajni mir.

"Saradnja sa Rusijom, a ne konfrontacija je jedini način da se na našem kontinentu osigura trajni mir", rekao je Kurc na konferenciji za novinare, koja je bila posvećena aktivnostima Vlade u ovoj godini. 

On je rekao da će glavni spoljnopolitički izazov naredne godine biti ublažavanje tenzija između Rusije i EU, kao i deskalacija sukoba u Ukrajini. 

Drugi važan zadatak Austrije biće usvajanje mjera EU kako bi se osigurala fer i slobodna globalna trgovina. 

"Kao maloj zemlji orijentisanoj na izvoz, nama je potrebna fer i slobodna globalna trgovina, prema tome sumnje SAD u tom smislu predstavljaju opasnost za Evropu i Austriju. Upravo zato EU mora da učini sve što može da osigura fer i slobodnu globalnu trgovinu u budućnosti", naglasio je Kurc. 

Prema riječima Kurca, na listi izazova za narednu godinu su i rast populacije u Africi, ekonomski bum u Kini, implementacija "Bregzita" i izbori za Evropski parlament, prenio je TASS.