Završen Samit G20

"Saradnja i dijalog su uvijek bolji od konfrontacije"

  • 29.06.2019. 12:18

Samit G20, na kojem su učestvovali lideri najrazvijenih država svijeta i EU, završen je u subotu u japanskom gradu Osaki. 

Agencija Tas prenosi da je domaćin samita, premijer Japana Šinzo Abe, u završnom obraćanju učesnicima rekao da je postignut konsenzus o potrebi promovisanja pravedne, slobodne trgovine bez diskriminacije.

Drugog dana zasjedanja u centru pažnje je bio sastanak predsjednika SAD i Kine — Donalda Trampa i Si Đinpinga.

Si je rekao da je u posljednjih 40 godina došlo do ogromnih promjena u svijetu i u kinesko-američkim odnosima, ali da jedna činjenica ostaje ista.

"Kina i SAD imaju korist od saradnje a gube kada su u sukobu. Saradnja i dijalog su uvijek bolji nego trvenja i konfrontacije", rekao je kineski predsjednik.

Tramp je takođe istakao značaj dogovora i postizanja konsenzusa.

"Kao što znate imamo odlične odnose, ali želimo nešto da uradimo kako bismo ujednačili trgovinsku razmjenu. To je zapravo veoma lako uraditi i mislim da smo blizu toga. Bila bi istorijska stvar ako bismo postigli fer trgovinski sporazum", smatra Tramp.

Lideri G20 su se obavezali i da će se boriti protiv klimatskih promjena, da će pokušati da smanje emisiju štetnih gasova radeći na finansiranju održivog razvoja i boljoj inovaciji.

U kominikeu se navodi i da će razmotriti širok spektar čistih tehnologija i pristupa, uključujući "pametne gradove, ekosistem i pristup orijentisan prema zajednici", prenosi AP.

S druge strane, SAD su u komunikeu ponovili svoju odluku da se povuku iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama "zato što unazađuje američke radnike i poreske platiše".

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdavila je danas činjenicu da su lideri G20 uspjeli da ostanu pri zajedničkom stavu po pitanju klimatskih promjena od posljednjeg samita u Argentini i da su 19 zemalja obavezalo na poštovanje Pariskog klimatskog sporazuma, a da su jedino SAD ostale protiv.

- Ovaj proces se ne može preokrenuti - rekla je Merkelova na kraju dvodnevnog samita G20 u Osaki.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија