Potraga u Norveškoj 

Saradnik Džulijana Asanža misteriozno nestao

  • 12.09.2018. 16:15

Lične stvari Holanđanina, saradnika Vikiliksa, koji je misteriozno nestao u Norveškoj prije tri nedelje, pronađene su u jednom fjordu, saopštila je norveška policija.

Kako se navodi, jedan ribar sinoć je pronašao kako plutaju po vodi predmeti za koje je policija sigurna da pripadaju nestalom Arjenu Kamfejsu, ali nije otkriveno o kojim predmetima se radi, zbog istrage.

Kamfejs je opisan kao 47-godišnji stručnjak za sajberbezbjednost, saradnik osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža. On je posljednji put viđen 20. avgusta kako napušta svoj hotel u mjestu Bode na sjeveru Norveške, gde je bio na odmoru. 

Taj nestanak, koji je Vikiliks opisao kao "čudan", podstakao je razne teorije zavjere preko društvenih mreža. 

Policija još radi sa tri moguće pretpostavke - svojevoljan nestanak, uključujući moguće samoubistvo, nesrećni slučaj ili kriminalni čin. 

"Nismo dovoljno napredovali u istrazi da bismo mogli da isključimo ili potvrdimo jednu od ove tri teorije. Držimo sve mogućnosti otvorenim", rekao je za Frans pres inspektor Bjart Vala. 

On je rekao da su policija i spasioci pretražili zonu u kojoj su pronađene stvari. 

Prema istražiteljima, Holanđanin je izgleda otputovao vozom koji povezuje Bodo i Rognan, više jugoistočno, 20. avgusta. Vikiliks navodi da je on imao kartu za let 22. avgusta iz Trondhajma, na koji se nije ukrcao. 

U ponedeljak su dva holandska istražitelja stigla u Bode da pomognu svojim norveškim kolegama u potrazi za nestalim čovjekom.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)