Sergej Lavrov

Sankcije zasnovane na pristrasnim i tajnim podacima

  • 18.01.2019. 16:44

Nova pravila EU o uvođenju sankcija onima koji se smatraju odgovornima za proizvodnju i upotrebu hemijskog oružja mogla bi biti zasnovana na pristrasnim i tajnim podacima, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je na konferenciji za novinare u Moskvi rekao da se takvi nezakoniti postupci protiv Konvencije o hemijskom oružju ne legalizuju kroz pregovore, već glasanjem i donošenjem odluka koje su kontradiktorne međunarodnom zakonu. 

Lavrov je istakao da je sporna odluka EU o sankcijama jedna od odluka koje se donose na pomenuti način. 

"Prvo se određena pravila, koja nisu u skladu sa međunarodnim zakonom, postavljaju agresivnim postupcima u UN i Organizaciji za zabranu hemijskog oružja. Zatim će podaci početi da se dobijaju na osnovu ovih pravila. Postoji rizik da bi informacije mogle biti pristrasne ili tajne", istakao je Lavrov. 

Šef ruske diplomatije dodao je da se određene osobe nakon ove procedure počinju kažnjavati na osnovu pomenutih tajnih odluka i podataka, javio je TASS. 

Evropski savjet usvojio je 15. oktobra 2018. godine nova pravila o sankcijama povezanim sa hemijskim oružjem. 

EU će moći da uvodi restrikcije pojedincima i kompanijama za proizvodnju i upotrebu hemijskog oružja bilo gdje u svijetu, bez obzira na njihovu nacionalnost i bez obzira na to gdje se nalaze. 

Sankcije će biti uvođene svima onima koji su direktno odgovorni za proizvodnju ili upotrebu hemijskog oružja, kao i onima koji pomažu i sarađuju u takvim radnjama ili su povezani sa licima koja to čine.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.