Njemački poslanik Štefan Kojter  

Sankcije protiv Rusije uperene su protiv EU  

17:16, 20.04.2019.
Izvor: Sputnjik
Thumbnail
Sankcije protiv Rusije ne donose nikakvu korist evropskim kompanijama, one su usmjerene protiv Evropske unije i služe interesima američkih kompanija, izjavio je poslanik Bundestaga, član partije „Alternativa za Njemačku“ Štefan Kojter.

Sankcije protiv Rusije ne odgovaraju interesima njemačkih kompanija kao što je ’Simens‘, kao što su farmaceutske kompanije. Zar su im te sankcije od koristi? Kakva je korist od tih sankcija? To pomaže američkim kompanijama koje žele da budu prisutne na evropskom tržištu. Strategija je usmjerena ne prosto protiv Rusije, nego i protiv Evropske unije, protiv Njemačke“, rekao je Kojter na skupu „Svijet sankcija - globalni izazovi“, u okviru Jaltinskog međunarodnog ekonomskog foruma.

Prema njegovim riječima, države Evropske unije su ekonomski oslabile zbog pogoršanja odnosa s Rusijom.

„SAD koriste njemačke tehnologije s ruskim radom i to će biti jedinstvena kombinacija koju smo već iskusili u proteklim vijekovima. Kakva je opasnost od sankcija? To je narušavanje međunarodnih sporazuma koji štite kolektivnu bezbjednost zemalja, smanjivanje međunarodne trgovine, investicionih aktivnosti, sprječavanje prenošenja tehnologije i znanja, smanjenje rasta BDP-a i politička nestabilnost koja vodi smanjivanju životnog standarda“, naveo je njemački poslanik.

Jaltinski međunarodni ekonomski forum je godišnji ekonomski skup na Krimu. Ove godine se forum održava od 18. do 20. aprila, a na njemu učestvuje 4.500 ljudi iz stotinjak zemalja.