Španija

Sančez danas sa liderom Katatonije

  • 29.06.2021. 15:34

Španski premijer Pedro Sančez sastaće se sa novim liderom Katalonije, koji podržava nezavisnost od Madrida, prvi put od kada je Vlada pomilovala devet vođa ove regije, pokušavajući da poboljša odnose sa Barselonom.

Očekuje se da će Sančez i predsjednik katalonske Vlade Pere Aragones razgovarati o datumu nastavka pregovora o političkom sukobu.

Aragones, koji je preuzeo dužnost prošlog mjeseca, rekao je da će njegovi glavni zahtjevi na ovom sastanku biti raspisivanje referenduma o nezavisnosti Katalonije i amnestija za više od 3.000 separatista koji su pod zvaničnom istragom.

Sančez, koji se protivi nezavisnosti, odbacio je ranije oba zahtjeva.

Neodobreni referendum o otcijepljenju 2017. godine doveo je do kratkotrajnog proglašenja nezavisnosti i najgore političke krize u Španiji u posljednjih nekoliko decenija. Separatističke vođe osuđene su na dugotrajne zatvorske kazne po raznim optužbama.

Sančez ih je pomilovao prošle sedmice u znak dobre volje za pokretanje pregovora o katalonskom pitanju.

Međutim, španski Revizorski sud zahtijeva vraćanje oko 5,4 miliona evra od 40 bivših katalonskih zvaničnika zbog njihove navodne uloge u promovisanju nezavisnosti Katalonije u inostranstvu.

Sud nije doneo nijednu presudu o potencijalnoj zloupotrebi javnih sredstava, ali privremeni zahtjev Suda podrazumjeva da oni moraju da polože traženi iznos. Ako to nisu u stanju, njihova imovina biće zaplijenjena.

Sud je, takođe, zatražio 1,9 miliona evra od bivšeg katalonskog šefa Karlosa Puđdemona, koji je pobjegao u Belgiju nakon proglašenja nezavisnosti.

Puđdemon je sud uporedio sa španskom inkvizicijom i vladavinom generala Franciska Franka, ističući da je njegov advokat imao samo tri časa da pročita više od 500 stranica izvještaja i 10 minuta da iznese argumentaciju. 

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок