Samo jedna država u EU nema virus korona

  • 07.03.2020. 15:01

Malta je danas postala pretposljednja članica EU koja je zabilježila slučaj virusa korona, čime je ta zaraza stigla u sve države Evropske unije osim Kipra.

Na Malti je zaražena 12-godišnja Italijanka koja živi u toj ostrvskoj državi sa svojom porodicom, a ranije ove sedmice je bila na odmoru u Italiji, piše agencija Dpa.

Ona, njena sestra i roditelji bili su u samoizolaciji otkad su se vratili iz Rima u utorak. Njihov kontakt s drugim ljudima bio je "minimalan", rekao je ministar zdravlja Malte Kris Ferne.

U Italiji je među zaraženima, kojih je 4.636, od subote i lider vladajuće Demokratske stranke Nicola Cingareti. Na Tviteru je napisao da se dobro osjeća i da ostaje u kućnoj izolaciji.

Situacija u ostatku svijeta

Prema podacima Univerziteta Džons Hokins, u svijetu su trenutno potvrđene 102.000 slučajeva zaraze virusom korona.

U Iranu je broj mrtvih porastao na 145, nakon što je potvrđena smrt još 21 osobe, među kojima je i konzervativni poslanik iz Teherana, prenosi Rojters.

Broj zaraženih u toj bliskoistočnoj državi u posljednja 24 sata narastao je za 1.000, čime se broj oboljelih povećao na 5.823.

Iranske vlasti do daljnjeg su otkazale sva okupljanja i proslave.

Broj zaraženih u Јužnoj Koreji premašio je 7.000, nakon 448 novih slučajeva u posljednja 24 sata. Više od pola tog broja su slučajevi povezani s hrišćanskom sektom koja je u centru pažnje zbog epidemije u toj državi.

U ovoj zemlji preminulo je 46 ljudi. Iako je novozaraženih 448, ipak je evidentan pad zaraze i to već treći dan.

Broj slučajeva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima narastao je na 45 sa 30, objavilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Tri nova slučaja zabilježena su i u Kuvajtu - ukupno 61, dok u Kataru ima 12 zaraženih.

Većina zaraženih na Bliskom istoku su lica koja su putovala u Iran ili bila u kontaktu s takvim pojedincima. Saudijska Arabija zatvorila je granice s Emiratima, Bahrainom i Kuvajtom, osim za komercijalne kamione, a letove iz tih država dozvoljava na samo tri aerodroma.

Palestinske vlasti su objavile da je 15 američkih državljana zbog predostrožnosti stavljeno u karantin u hotelu u Betlehemu. Ranije su zabranjena putovanje u grad i iz njega i zatvorena crkva za koju se vjeruje da je mjesto Isusovog rođenja.

Oko četvrtina novih potvrđenih slučajeva u Kini i skoro svi koji su zabilježeni van Vuhana, mjesta izbijanja epidemije, zaraženi su van države, pokazuju zvaničnipodaci, a prenosi Rojters.

Najviše takvih slučajeva je u sjeverozapadnoj provinciji Gansu, a u karantinu su i putnici koji su između 2. i 5. marta bili u Iranu.

U centralnoj Kini u petak je bilo 99 novih infekcija, što je pad sa 143 koliko je bilo juče. To je najmanji broj novozaraženih od 20. januara, kad su se počeli objavljivati podaci na nivou države.

U Kini je zaraženo 80.561 osoba, a od virusa korona je preminulo 3070 ljudi.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.