Salvini: Dragi neće sprovesti obećane reforme

  • 15.05.2021. 14:18

RIM - Premijer Italije Mario Dragi neće moći da uvede ključne reforme koje zahtijeva EU, usljed prevelike podjele njegove vlade u vezi sa tim pitanjima, izjavio je lider desničarske stranke Liga Mateo Salvini.

On je za dnevni list "Republika" rekao da bi podržao Dragija kada se radi o kandidaturi za predsjednika Italije na parlamentarnim izborima koji su zakazani za početak sljedeće godine.

Ukoliko bi Dragi pristao na funkciju, njegova koaliciona vlada bi se automatski raspala, što bi otvorilo put održavanju prijevremenih izbora.

"U svakom slučaju, njegova vlada neće biti ta koja će reformisati pravosuđe i sistem oporezivanja", istakao je Salvini, uz napomenu da stranke lijevog centra u kabinetu imaju dosta drugačije stavove u odnosu na partije desnog centra.

Skoro sve glavne stranke u Italiji podržale su Dragijevu administraciju, koja je na vlasti od februara, što znači da će biti ekstremno teško postići sporazum u osjetljivim područjima o kojima će se raspravljati.

Dragi je obećao Briselu da će sprovesti ambiciozne reforme kako bi osigurao dobijanje više od 200 milijardi evra iz fonda EU za oporavak od kovida 19.

Među mjerama koje je Dragi obećao, a koje još nisu predstavljene kabinetu, planirano je smanjenje birokratije, promjena složenog zakona o oporezivanju i usmjeravanje sporog pravnog sistema.

Novac će biti izdvajan u tranšama, što znači da može doći do obustave isporuke novca ukoliko se ne materijalizuju reforme.

Mandat sadašnjeg zakonodavnog tijela ističe 2023. godine, a predloženi raspored reformi mogao bi propasti u slučaju da Dragi postane predsjednik Italije početkom sljedeće godine, što bi značilo da bi sljedeća vlada morala da sve radi ispočetka.

"Što se nas tiče, Mario Dragi će biti sljedeći predsjednik države, ukoliko pristane na to", izjavio je Salvini za list "Korijere dela sera".

Mediji već duže vrijeme navode Dragija kao prirodnog nasljednika predsjednika Italije Serđa Matarele, ali on do sada nije govorio o tome da li želi da postane predsjednik.

Istraživanje javnog mnjenja u Italiji pokazalo je da će blok desnog centra, koji predvodi Salvinijeva Liga, pobijediti na narednim izborima u toj zemlji. Međutim, postoji i mogućnost da više glasova od Lige osvoji sve popularnija stranka ekstremne desnice Braća Italije, koja je u istom političkom bloku.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм