Tajno prebacivanje migranata

Salvini bijesan: Ne prihvatamo izvinjenje Francuske, ovo je uvreda

  • 16.10.2018. 17:13

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je da ne prihvata izvinjenje Francuske u vezi migranata ostavljenih na italijanskoj teritoriji, i smatra to uvredom bez presedana.

Salvini, lider Lige (krajnja desnica), već je u ponedeljak tražio odgovor nakon što su francuske vlasti taj događaj nazvale "incidentom i greškom". U petak ujutro je u sklopu vraćanja na granicu kombi francuske žandarmerije prešao granicu i ostavio migrante bez dokumenata u italijanskom mjestu Klaviere.

Prefektura francuskog departmana Hut-Alpe, koji se nalazi na granici s Italijom, u ponedjeljak je priznala da se dogodila "greška čije okolnosti moraju biti rasvijetljene".

"Prelazak na teritoriju Italije bez odobrenja italijanske policije je greška. Policajci nisu bili nadležni da uđu na italijansku teritoriju", objavila je Sesil Bigot-Dukejzer, načelnica Hut-Alpesa.

"Ostavljanje migranata u italijanskoj šumi ne može se da se smatra greškom ili incidentom. Ono što se dogodilo u Klaviereu je uvreda bez presedana prema našoj zemlji", ocijenio je u utorak Salvini na društvenim mrežama.

"Pariz koji se drži uglađenim, ostavlja ljude u šumi. To je međunarodna sramota. Ne prihvatamo izvinjenja," rekao je Salvini dodajući da se francuski predsednik Emanuel Makron ne može praviti da se ništa nije dogodilo. 

Posljednjih mjeseci odnosi Rima i Pariza dodatno su se zaoštrili. Italija optužuje evropske partnere, u prvom redu Francusku, da su joj ostavili da se sama bori sa migrantskom krizom i oko 700 hiljada migranata koji su od 2013. stigli na njenu obalu.