Optuženi za širenje dezinformacija

SAD ugasile nekoliko desetina veb sajtova koji pripadaju Iranu

  • 23.06.2021. 10:34

SAD su ugasile nekoliko desetina informativnih veb sajtova koji pripadaju Iranu ili su povezani sa tom zemljom, optužujući ih za širenje dezinformacija.

Mnogi sajtovi isključeni su uz obavještenja da su ih zaplijenile SAD i prikazane ambleme Federalnog istražnog biroa i Ministarstva trgovine, prenio je Bi-Bi-Si.

Među njima su državni kanal "Pres TV" i "El Masirah TV", pod kontrolom jemenskog pobunjeničkog Huti pokreta, kojem Iran pruža podršku.

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da je Amerika zaplijenila 33 veb sajta iranske "Islamske radio-televizijske unije", kao i tri sajta "Kataib Hezbolah" milicije u Iraku.

Ministarstvo pravde navodi da je IRTVU koristila domene u vlasništvu jedne američke kompanije i da nije imala dozvolu kancelarije Ministarstva trgovine za kontrolu strane imovine. Dozvolu nije imala ni "Hezbolahova" milicija, koja je na američkoj listi terorističkih organizacija.

Teheran je upozorio da pljenidba veb sajtova "nije konstruktivna" za aktuelne razgovore o obnavljanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

"Pres TV" i "El Alam" ponovo su postali dostupni u roku od nekoliko časova, koristeći iranske domene za adrese na svjetskoj informacionoj mreži.

Тагови:
  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм