Tokom vojne vježbe

SAD tvrdi: Teheran izvršio probno lansiranje rakete

  • 11.08.2018. 10:41

Iran je tokom vježbi pomorskih snaga u Ormuskom moreuzu prošle sedmice izvršio probno ispaljenje kratkodometnog protivbrodskog projektila, izjavio je danas komandant američke Centralne komande general DŽozef Votel.

General je izrazio uvjerenje da je cilj lansiranja rakete slanje poruke nakon što je Vašington ponovo uveo sankcije Teheranu. 

On, međutim, nije sugerisao da li je neuobičajeno da se vrše slične raketne probe tokom pomorskih vježbi ili da li je izvršena na nebezbjedan način u iranskim teritorijalnim vodama. 

Iranska Revolucionarna garda potvrdila je danas da su vježbe održane u Persijskom zalivu u proteklih nekoliko dana i da su obavljene s ciljem "odbrane od mogućih neprijateljskih prijetnji". 

Iran je burno reagovao nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da iz nuklearnog sporazuma povuče SAD i da ponovo uvede sankcije Teheranu. 

Tokom prošlog mjeseca, iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei podržao je sugestiju predsjednika Hasana Rohanija da bi Iran mogao da blokira izvoz nafte kroz Persijski zaliv ukoliko bi njihov izvoz ovog energenta bio obustavljen.

Тагови: