Dodatnih hiljadu

SAD povećavaju broj vojnika na Bliskom istoku zbog "neprijateljskog ponašanja" Irana

  • 18.06.2019. 17:26

SAD će poslati dodatnih 1.000 vojnika na Bliski istok kao odgovor na ono što su američki zvaničnici nazvali "neprijateljskim ponašanjem" iranskih snaga, prenosi Sky News.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je Pentagon objavio nove fotografije koje pokazuju da Iranska revolucionarna garda (IRGC) navodno stoji iza napada na dva naftna tankera u Omanskom zaljevu prošle sedmice.

Na fotografijama snimljenim iz vazduha prikazane su iranske snage kako uklanjaju neeksplodiranu minu iz japanskog tankera Kokuka Courageous. Druge fotografije pokazuju veliku rupu na ovom japanskom tankeru za koju zvaničnici kažu da je prouzrokovana eksplozijom druge mine.

Pentagon je objavio fotografije kako bi potvrdio svoje stajalište da je Iran odgovoran za napade.

"Iran je odgovoran za napade na osnovu video dokaza te resursa i stručnosti koji su potrebni za brzo uklanjanje neeksplodirane mine", navodi se u saopštenju američkih zvaničnika.

U saopštenju koje je najavilo dodatno raspoređivanje vojske na Bliskom istoku vršilac dužnosti ministra odbrane SAD-a Patrick Shanahan izjavio je da nedavni napadi potvrđuju informaciju koju su dobili o neprijateljskom ponašanju iranskih snaga koje navodno prijete interesima SAD-a.

On je dodao da je dodatnih 1.000 vojnika poslano na Bliski istok isključivo u "odbrambene svrhe".

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.