Savjeti Trampu

SAD nije voljan uvesti sankcije za ubistvo Kašogija, odugovlače sa izvještajem

  • 09.02.2019. 11:24

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa sugerisala je da postoji mogućnost da neće u datom vremenskom roku predati izvještaj Kongresu o namjerama za uvođenje sankcija odgovornim za ubistvo saudijskog novinara DŽamala Kašogija.

Kongresmeni iz redova Republikanske i Demokratske partije su, na osnovu Zakona o ljudskim pravima "Magnitski", dali rok administraciji od 120 dana da preda izvještaj o odgovornima za smrt Kašogija i o eventualnom uvođenju američkih sankcija za jednu ili više osoba. 

Novinar "Vašington posta" DŽamal Kašogi, koji je imao dozvolu za boravak u SAD, ubijen je u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu početkom oktobra. 

U Saudijskoj Arabiji je podignuta optužnica protiv 11 osumnjičenih za ubistvo Kašogija, a zvaničnici su odbacili optužbe da je princ Mohamed bin Salman naredio ubistvo. 

Predstavnici Kongresa izjavili su da još nisu dobili izvještaj Bijele kuće, a pojedinci su izrazili nadu da će tekst stići početkom sedmice. 

Međutim, predstavnici Trampove administracije sugerisali su da predsjednik ima pravo da odbije da djeluje na zahtjev komiteta Kongresa. 

"Američka Vlada će nastaviti da radi na konsultacijama sa Kongresom i na kažnjavanju odgovornih za ubistvo Kašogija", rekao je jedan od neimenovanih predstavnika Bijele kuće. 

Pojedini kongresmeni su negodovali i izrazili su namjeru da za ubistvo Kašogija kazne odgovorne. 

"Odbijanje administracije da rješava ovo pitanje i da o tome informiše Kongres naglašava potrebu za tim da se utvrdi šta je motiv Trampove spoljne politike", rekao je predsjedavajući Komiteta za spoljna pitanja u Kongresu Eliot Endžel. 

Pred istek vremenskog roka grupa senatora iz redova Republikanske i Demokratske stranke obnovila je inicijativu za uvođenje kaznenih mjera Saudijskoj Arabiji, kao i da se zabrani prodaja određene vrste naoružanja Rijadu, te da se uvedu sankcije odgovornim za smrt Kašogija. 

Tramp je bio protiv sličnih napora, navodeći da je prodaja naoružanja važan izvor za američka radna mjesta i stao je na stranu saudijskog princa. On je, takođe, protiv ometanja strateških odnosa sa Rijadom kojeg vidi kao važnu protivtežu Iranu.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.