Uzrok smrti još nije poznat

SAD: Beba preminula zaražena virusom korona

  • 29.03.2020. 08:38

Beba u Illinoisu s dijagnozom koronavirusa mogla bi biti prvo dijete u Americi koje je ubila pandemija, iako uzrok nije poznat, navodi se u lokalnom izvještaju.

Novorođenče je umrlo u subotu, prenosi New York Post. "Ako niste obraćali pažnju, možda je ovo vaš poziv za buđenje", rekao je dr. Ngozi Ezike iz državnog odjela za javno zdravstvo.

Ezike je pozvao ljude da učine sve što mogu kako bi spriječili širenje virusa dok država i dalje uspostavlja karantin.

Nekoliko drugih novorođenčadi širom svijeta navodno je testirano pozitivno na bolest nedugo nakon rođenja, iako djeca spadaju u mali broj potvrđenih slučajeva.

Illinois je na osmom mjestu, država sa 3.491 potvrđenim slučajem koronavirusa. Zdravstveni službenici saopštili su o 47 povezanih smrtnih slučajeva, uključujući 13 smrtnih slučajeva u subotu.

Rizik od smrti i teške bolesti uzrokovane koronavirusom veći je za starije osobe i ljude koji imaju druge zdravstvene probleme. U većini slučajeva virus izaziva blage ili umjerene simptome, koji mogu uključivati temperaturu i kašalj, ali i blaže slučajeve upale pluća, ponekad zahtijevaju hospitalizaciju.

Djeca su čine mali dio slučajeva koronavirusa širom svijeta. Pismo koje su kineski istraživači početkom ovog mjeseca objavili u časopisu "New England Journal of Medicine" govori o smrti 10-mjesečne bebi oboljele od koronavirusa. Dojenče je imalo začepljenje crijeva i zatajenje organa, a umrlo je četiri sedmice nakon hospitalizacije.