Predsjednik SAD-a

SAD: 21 savezna država podnijela tužbu protiv Bajdena

15:55, 18.03.2021.
Izvor: Sputnjik
Državni tužioci 21 savezne američke države koje vode republikanci, pokrenuli su tužbu protiv predsjednika Džoa Bajdena zbog otkazivanja projekta gradnje naftovoda „Kistoun“.

U tužbi se tvrdi da se u Bajdenovoj izvršnoj naredbi ne navodi nijedno zakonsko ili drugo ovlašćenje koje predsjedniku dozvoljava da mijenja energetsku politiku, i tvrdi se da predsjedniku nedostaje moć da sprovede svoj „ambiciozni plan“ za preoblikovanje ekonomije prkoseći nespremnosti Kongresa da to učini.

Tužba je podnesena u Teksasu, a pokrenuli su je državni tužioci iz Teksasa, Montane, Alabame, Arizone, Arkansasa, Džordžije, Kanzasa, Kentakija, Indijane, Luizijane, Misisipija, Misurija, Nebraske, Severne Dakote, Ohaja, Oklahome, Južne Karoline, Južne Dakote, Jute, Zapadne Virdžinije i Vajominga, prenosi Sputnjik internešenal.

Mnoge od ovih saveznih država ne nalaze na trasi predloženog naftovoda, ali u tužbi se tvrdi da će odustajanje od gradnje „Kistouna“ izazvati talas efekata koji negativno utiču na ekonomiju i životnu sredinu i u državama koje nisu obuhvaćene projektom.

U tužbi su kao optuženi navedeni i državni sekretar Entoni Blinken, američki državni tužilac Merik Garland i druge ključne ličnosti iz Bajdenove administracije.

U svojoj prvoj seriji izvršnih naloga na dan inauguracije, Bajden je obustavio izgradnju spornog naftovoda navodeći zabrinutost za životnu sredinu. Naftovod bi trebalo da naftu transportuje iz Kanade do rafinerija u Teksasu.

Bajden je taj potez označio kao dio zajedničkog napora za borbu protiv klimatskih promjena.

Protiv administracije predsjednika SAD nedavno je 12 saveznih država podnijelo tužbu zbog izvršne naredbe koja posebno predviđa utvrđivanje takozvanih socijalnih troškova za emitovanje gasova staklene bašte.