Patrijarh Kiril u Minsku

Sačuvati jedinstvo pravoslavne crkve

  • 13.10.2018. 17:50

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril izrazio je danas nadu da će pravoslavna crkva smoći snage da prevlada pojave koje nagovještavaju krizu i da će sačuvati svoje jedinstvo.

Po dolasku u Minsk, gdje će u ponedjeljak, 15. oktobra voditi zasjedanje Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril je rekao da predstoji rješavanje mnogo važnih pitanja, uključujući reagovanje na ono što se događa u porodici pomjesnih pravoslavnih crkava i na situaciju u Ukrajini. 

"Nadam se da će pravoslavna crkva naći u sebi snagu da prevlada te krizne pojave koje postoje i da sačuva svoje jedinstvo, tako neophodno za duhovni preporod naših naroda", rekao je patrijarh Kiril novinarima. 

On je rekao da je doputovao u Minsk, na bjelorusku zemlju blisku njegovom srcu, na 1300. godišnjicu pokrštavanja Rusije, prenosi "Sputnjik". 

Prema njegovim riječima, upravo zbog tog značajnog događaja, praznovanja godišnjice zajedničke hrišćanske istorije, donesena je odluka da zasjedanje Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve bude održano u Minsku. 

"To je prvo zasjedanje u istoriji naše crkve na bjeloruskoj teritoriji", rekao je patrijarh Kiril. 

Carigradska patrijaršija je odlučila da započne proces priznavanja autokefalnosti crkve u Ukrajini, kao i da obnovi svoje predstavništvo u Kijevu. 

Ruska pravoslavna crkva je odluku Carigrada nazvala legalizacijom raskola i saopštila da ta odluka nanosi katastrofalnu štetu milionima ljudi, ne samo u Ukrajini, nego i u cijelom pravoslavnom svijetu.

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм