Tinejdžerke pobjegle da se priključe Islamskoj državi

Sabinini roditelji pronašli svoje unuke u logoru u Siriji

22:58, 20.08.2019.
Izvor: Kurir
O sudbini tinejdžerki Sabini Selimović (14) i Samri Kešinović (15), koje su 2014. pobjegle iz Austrije da bi se priključile Islamskoj državi, mnogo se spekulisalo, od toga da su ubijene do toga da su žive u nekom od logora i da žele da se vrate u Austriju.

Međutim ono što je sigurno i što je potvrdila DNK analiza je da su dječaci koji se nalaze u u zloglasnom logoru Al-Hol u u sirijskoj provinciji Hasaka zapravo sinovi Sabine koja se vodi kao nestala.

Njih su posjetili Sabinini roditelji koji su doputovali iz Beča, kako bi djecu starosti dvije i četiri godine i koja su dobila austrijsko državljanstvo, izvukli iz sirijskog pakla.

DNK test je urađen posredstvom UNICEF-a i pokazao je da su oni zaista unuci para Selimović, a djeca su i zvanično postali austrijski državljani. Advokat Klemens Lintšinger koji zastupa Sabinine roditelje kaže "da se nada da će se svi zajedno uskoro vratiti u Austriju".

Peter Gušelbauer iz Ministarstvo inostranih poslova Austrije kaže "da se slučaj trenutno ispituje. Blisko surađujemo sa međunarodnim organizacijama kako bismo osigurali humanitarnu i medicinsku njegu djece".

Da podsjetimo Sabina i Samra kao maloljetnice su napustile roditeljski dom u Beču 10. aprila 2014. i u Siriji se pridružile džihadistima. Kako je jedna od njih tada navela u pismu, otišle su na sirijsko ratište kako bi se borile za islam i da će se sa svojim roditeljima ponovo susresti u raju.

Obje su se udale za džihadiste i rodile decu.