Istraga u Belgiji

Sa Gadafijevog računa nestalo pet milijardi evra

  • 05.11.2018. 16:48

Belgija je otvorila istragu o nestanku pet milijardi evra iz zamrznute imovine nekadašnjeg libijskog lidera Muamera el Gadafija u tamošnjim bankama.

Istražioci vjeruju da se tim novcem finansira građanski rat u Libiji, odnosno snage koje podržavaju SAD i zapadni saveznici. 

Prema informacijama o istrazi, koje su procurile u belgijske medije, postoje naznake da su sa Gadafijevih računa "nestale" kamate zaračunate na glavnicu, koja je zamrznuta prije sedam godina, nakon što je Gadafi ubijen. 

Belgija istražuje preusmjeravanje novca sa Gadafijevih belgijskih računa u korist snaga koje se bore u libijskom ratu, navodi portal "Evropejpers". 

Prema navodima belgijskih medija, optužbe su upućene bivšem ministru Belgije Didijeru Rejndersu. 

Njega tereti poslanik u Federalnom parlamentu Žorž Gilkine, navodeći da je Rejnders jedini mogao da dopusti manipulacije Gadafijevim novcem. 

Belgijski mediji prenose da je na račune u Belgiji libijski vođa do svog ubistva sklonio oko 14 milijardi evra. Riječ je o depozitima u četiri banke. 

Dio medija u toj zemlji smatra spornim i samu odluku vlasti u Belgiji da se dopusti zaračunavanje kamata na Gadafijeve depozite, koji su blokirani odlukom Savjeta bezbjednosti UN iz 2011. godine.

To je, prema istim izvorima, učinjeno s namjerom da se kamate koje nisu obuhvaćene odlukom UN isplaćuju stranama u libijskom građanskom ratu koje uživaju podršku saveznika, predvođenih SAD i Francuskom, koje su učestvovale u svrgavanju Gadafija. 

"Sputnjik" navodi da nedostaje znatan dio glavnice zamrznutih depozita pokojnog libijskog vođe. 

Navodno, prilikom istrage belgijskih vlasti o pranju novca preko Gadafijevih računa tokom prošle godine otkriveno je da se na njima nalazi tek šest milijardi evra. 

Procjenjuje se da je nakon ubistva Gadafija u sukobima u Libiji poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi, dok je najmanje pola miliona Libijaca otišlo u izbjeglištvo.  

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)