Gaza

Rutinska obavještajna akcija umalo izazvala rat

  • 14.11.2018. 13:54

Rutinska obavještajna operacija Izraelaca u Gazi zamalo je dovela do velikog rata, a proizvela je i ostavku uticajnog izraelskog ministra odbrane Avigdora Libermana.

Prema dostupnim informacijama, borci "Hamasa" zaustavili su izraelske specijalce, koji su se vozili civilnim automobilom, oko tri kilometra od izraelsko-palestinske granice. 

Izraelci su, navodno, otvorili vatru i ubili lokalnog vođu "Hamasa". 

Palestinci su tada krenuli u potjeru za Izraelcima, nakon čega su izraelski specijalci dobili podršku tenkova i aviona koji su gađali pripadnike "Hamasa". 

Izraelski specijalci su spaseni i izvučeni helikopterom, pišu portali. 

"NJujork tajms" navodi da se mnogi pitaju zašto je izraelsko rukovodstvo rizikovalo novi rat i eventualni mirovni sporazum sa Palestincima zbog jedne, kako je izraelski funkcioneri opisuju, rutinske obavještajne misije u Gazi. 

Razlog je činjenica da je riječ upravo o rutinskoj misiji, pa niko nije očekivao da će izraelski komandosi biti otkriveni. 

Prava pretpostavka je da operacija neće biti otkrivena. To nije 100 odsto sigurno, ali može se procijeniti da se 99 odsto ovakvih obavještajnih operacija nikad ne otkrije. 

"To je dovoljno dobar procenat da bi se donijela odluka da će jedinica ući, izvršiti misiju i izaći", kaže penzionisani general i bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Izraela Gjora Ejland. 

Izrael nije objavio specifične detalje o akciji, ali je navedeno da cilj "nije bio da ubiju niti otmu teroriste, već ojačaju izraelsku bezbjednost". 

Onda je sve eskaliralo. Palestinski militanti iz Gaze ispalili su na Izrael više od 400 projektila i minobacačkih granata, a Izrael je žestoko odgovorio raketnim udarima po Gazi. 

Nakon što je "Hamas" proglasio prekid dejstava, a Izrael prećutno to prihvatio, ministar odbrane Avigdor Liberman saopštio je da podnosi ostavku. 

On smatra da primirje sa palestinskim "Hamasom" znači "predaju pred terorizmom". 

Liberman je zahtijevao daleko jači odgovor na najjači raketni napad na Izrael još od sukoba 2014. godine, koji su trajali 50 dana, podsjećaju portali.