Raketa na nuklearni pogon

Rusko oružje odmazde ne ostavlja šansu za preživljavanje

  • 19.07.2019. 18:12

Raketa „Burevestnik“ sa motorom na nuklearni pogon je oružje za odmazdu, koje će Rusija iskoristiti nakon napada agresora na svoju teritoriju, rekao je vojni stručnjak i glavni urednik časopisa „Arsenal otečestva“ Aleksej Leonkov.

U članku za list „Rosijska gazeta“ Leonkov je istakao da će napad sa „Burevestnikom“ biti nanesen nakon što se na teritoriji protivnika aktiviraju bojeve glave interkontinentalnih balističkih raketa.

„Nakon što naše Strateške raketne snage odgovore na napad, nešto će ostati od vojne i civilne infrastrukture u zemlji agresoru — rezervna komandna mjesta, zaštićene vojne baze, fabrike, elektrane i slično. Takvi „ostaci“ će omogućiti neprijatelju da nastavi rat protiv Rusije. Upravo u tom momentu će biti potrebno „oružje odmazde“, pojasnio je autor članka.

Leonkov je pojasnio da će atomska podmornica „Posejdon“ napasti obalni pojas, dok će „Burevestniki“ pokriti područje unutar kontinenta.

Prema riječima stručnjaka, sumnja se da će preostali sistemi protivvazdušne i protivraketne odbrane moći da obezbjede punopravnu odbranu nakon gađanja interkontinentalnim balističkim raketama. Istovremeno, „Burevestnik“ će moći da manevriše i da zaobiđe netaknutu zonu sa sistemima protivraketne odbrane.

„’Burevestniki‘ će konačno uništiti sve objekte vojne i civilne infrastrukture u zemlji agresoru, ne ostavljajući joj nikakve šanse za preživljavanje. Koliko ’Burevestnika‘ će biti potrebno za to, ostaje tajna“, dodao je stručnjak.

Podsjetimo, predsjednik Rusije Vladimir Putin je krajem juna saopštio da će hipersonični raketni sistem „Kinžal“, laserski sistemi „Peresvet“, teška interkontinentalna raketa „Sarmat“, podvodni dron „Posejdon“ i krstareća raketa neograničenog dometa sa nuklearnim energetskim pogonskim sistemom „Burevestnik“ stupiti u sastav naoružanja narednih godina.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм