Radio za američku obavještajnu službu

Ruski vladin zvaničnik nestao u Crnoj Gori, a vaskrsnuo u Virdžiniji

  • 12.09.2019. 10:14

Ruski vladin zvaničnik Oleg Smolenkov koji je, prema objavama CNN-a i Njujork tajmsa, radio za američku obavještajnu službu i za koga se sumnjalo da je misteriozno nestao 2017. godine dok je ljetovao sa porodicom u Crnoj Gori već dvije godine živi u Virdžiniji i pod zaštitom je američkih bezbjednosnih snaga.

Mediji su ranije izvijestili da je čitava porodica ruskog zvaničnika Smolenkova nestala prije dva ljeta u Crnoj Gori, a pojedini tabloidi spekulisali su da su likvidirani na teritoriji Crne Gore. Ispostavilo se da je Crna Gora bila samo tlo na kojem se odvijala operacija izvlačenja američkog obavještajca od mogućeg hapšenja u Rusiji.

Afera, u kojoj se posredno pominje i Crna Gora, rasplamsala se nakon što je u utorak 10. septembra američka mreža CNN objavila, pozivajući se na neimenovane izvore iz Bijele kuće, da su Sjedinjene Američke Države pomogle da se američka “krtica” u Kremlju skloni iz Moskve i to nakon što su u maju 2017. godine Vašington posjetili ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i ambasador Sergej Kiseljak.

I Njujork tajms je objavio tekst o “američkom izvoru, napomenuvši da je američka obavještajna služba ruskog zvaničnika ,,regrutovala” prije deceniju.

LAŽNE ILI PRAVE VIJESTI

Na priču američkih medija o tajnovitoj američkoj ,,krtici” u srcu Kremlja, hitro je reagovala Bijela kuća. Šef američke diplomatije Majk Pompeo kazao je da su netačne informacije da su SAD povukle ,,krticu” CIA koja je imala pristup uskom krugu Vladimira Putina u Kremlju. Reagovala je i Stefani Grišam, portparolka Bijele kuće, koja je rekla da je riječ o “lažnim vijestima” i ocijenila da je izvještavanje CNN-a ,,ne samo lažno već ugrožava živote mnogih ljudi”.

Bilo je izvjesno, naročito nakon žustre reakcije Trampove administracije, da je na pomolu velika špijunska priča. Ali i politička. Iako CNN nije ulazio u detalje, nagovijestili su kako je američki špijun u Moskvi obezbijedio glavne dokaze o umiješanosti Kremlja u predsjedničke izbore na kojima je pobijedio Tramp. Istraživačka mreža Belingket, koja je do sada objavljivala mnoštvo podataka o djelatnosti ruskih obavještajnih službi posebno o upletenosti agenata GRU u slučajevima trovanja ruskog odbjeglog špijuna Skripalja u Velikoj Britaniji i pokušaju terorizma u Crnoj Gori ocijenila je da je doušnik bio izvan unutrašnjeg kruga Putina, ali da ga je redovno viđao i imao pristup odlučivanju Kremlja na visokom nivou, što ga je učinilo jednim od najvrednijih američkih izvora.

Ali, ostalo je misterija: koji je to ruski funkcioner nestao i kako?

“NESTANAK”

U septembru 2017. godine, navodi Belingket, ruska medijska kuća Daily Storm je objavila priču o nestanku Olega Smolenkova, dugogodišnjeg diplomate i zvaničnika, uključujući njegovu ženu i troje djece. Prema pisanju ovog medija, Smolenkov je otišao u Crnu Goru na odmor 14. juna 2017. i od tada se više nije javio.

Da sve bude zanimljivije, ispostavilo se da su ruske vlasti otvorile istragu o ubistvu nakon nestanka Smolenkova i njegove porodice, ali stvar je “zaključena bez rješenja”?! Kako je moguće da nestane čitava porodica ruskog zvaničnika, a da o tome ne bude bilo kakve zvanične informacije? Tim prije, što Oleg Borisovič Smolenkov nije baš ,,sitna riba”. Bio je dobro rangirani funkcioner u Izvršnoj kancelariji predsjednika Rusije, radio je pod direktivom Jurija Ušakova, dugogodišnjeg diplomate i sadašnjeg savjetnika predsjednika Putina za međunarodna pitanja. Kako ocjenjuje Belingket, Smolenkov je predstavljao ,,potencijalno dragocjeni izvor informacija ako je zaista sarađivao sa američkim obavještajnim službama”.

Nakon objave američkih medija, reagovao je Kremlj.

Putinov savjetnik Dmitrij Peskov je konstatovao da su Oleg Smolenkov i njegova porodica napustili Rusiju, ali je negirao da je Smolenkov imao “pristup ruskom predsjedniku” i naglasio da je “otpušten 2016. godine”.

Belingket, međutim, ističe da je već pominjani Jurij Ušakov devet godina (1999-2008) bio ambasador Ruske Federacije u Vašingtonu, a Oleg Smolenkov bio na poziciji drugog sekretara. Javna je tajna da pozicija drugog sekretara podrazumijeva i bezbjednosne aktivnosti, što znači da je Smolenkov ipak imao pristup mnogim privilegovanim informacijama.

SAVRŠENA OPERACIJA

Detalji o boravku Olega Smolenkova u Crnoj Gori do kojih je Pobjeda došla ukazuju da je operacija “nestajanja” izvedena besprekorno. I teško da je tek slučajnost što je operacija bijega izvedena nepuna dva mjeseca nakon susreta Trampa i Lavrova u Vašingtonu. Očito da su obavještajne službe u SAD posumnjale da bi Smolenkov mogao biti razotkriven.

Prema pouzdanim informacijama Pobjede, Oleg i supruga Antonina Smolenkov doputovali su kao ruski turisti u Crnu Goru 14. juna 2017. godine, avio-linijom Moskva-Tivat. Sa djecom su bili smješteni u jednom tivatskom hotelu. Njihov dolazak je, kažu izvori Pobjede, evidentiran na aerodromskom graničnom prelazu.

Za operaciju prebjega Crna Gora je bila idealno odabrana tačka: porodica Smolenkov je došla na odmor u Crnu Goru, jednu od omiljenih destinacija hiljada ruskih turista tokom ljetnjih mjeseci.

Ispostaviće se da je turistička tura bila savršena maska. Nekoliko dana kasnije, Oleg Smolenkov se taksijem dovezao do Porto Montenegra gdje se, kako se osnovano sumnja, ukrcao na privatnu jahtu i, najvjerovatnije pod lažnim identitetom, izgubio u nepoznatom pravcu.

Za sada nije poznato da li je i supruga Antonina sa djecom istog dana napustila Crnu Goru, ali je logično pretpostaviti da ih je u luci u Tivtu čekao dogovoreni kontakt.

Dvije godine kasnije, porodicu Smolenkov žive i zdrave američki NBC locirao je u Stafordu u Virdžiniji.

ČEKAJUĆI OLUJU

Razotkrivanje priče o “nestanku” i “pojavljivanju” Olega Smolenkova, tek je prvi čin drame u kojoj se našla Trampova administracija.

Iz brojnih podataka i detalja može se sa priličnom dozom sigurnosti zaključiti da Tramp i ljudi oko njega nijesu bili obaviješteni ili makar nijesu bili potpuno obaviješteni o detaljima tajne operacije Smolenkov, koju je vodila CIA.

Sve se dešava u trenutku kada je Tramp dao otkaz svom prvom savjetniku za nacionalnu bezbjednost Džonu Boltonu što otvara brojna pitanja. Ako se zna da je Smolenkov prebjegao samo nekoliko mjeseci nakon predsjedničke pobjede Donalda Trampa, ali i neposredno prije pokretanja istrage o umiješanosti Rusije u američke izbore, onda bi informacije bivšeg ruskog zvaničnika mogle da budu opasne po političku poziciju američkog predsjednika.

I to u začetku njegove kampanje za drugi predsjednički mandat u Bijeloj kući. U prvim reakcijama, Tramp navodi da CNN i ostali mediji, koji objavljuju lažne vijesti, vode ,,krstaški rat protiv izabranog predsjednika”. Zato je Bijela kuća hitro demantovala informaciju o Smolenkovu. Ispostavilo se, međutim, da je demanti bio lažna vijest Bijele kuće. A što ako bude još nezgodnih informacija, detalja koji govore o vezama predsjednika SAD i Rusije? Donald Tramp će ta pitanja iščekivati sa zebnjom, bez znanja kojim će pravcem oluje krenuti.

Pročitajte još:

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.