Ruski ljekari uspješno operisali pacijenta u bolnici zahvaćenoj požarom

  • 03.04.2021. 09:44

Ljekari su uspješno završili operaciju srca u jednoj ruskoj bolnici u kojoj je izbio požar. Dok su oni operisali, vatrogasci su gasili vatru na krovu bolnice.

Iz bolnice u gradu Blagoveščensk, koji se nalazi na krajnjem istoku zemlje, evakuisano je 120 ljudi i niko nije povrijeđen. Tek po završetku operacije pacijent je evakuisan iz bolnice.

Glavni hirurg Valentin Filatov je izjavio da je njegov tim učinio sve da bi spasio život pacijenta. Operisalo ga je osam ljekara i medicinskih sestara, a operacija je trajala dva sata. Počela je uoči samog izbijanja požara.

Iz ruskog Ministarstva za urgentne situacije su saopćili da je zgrada bolnice napravljena 1907. godine tj. da datira još iz perioda carizma. S obzirom na to da je krov imao drvenu konstrukciju, vatra se veoma brzo širila. Pretpostavlja se da je uzrok požara kratak spoj.

Medicinska sestra Antonina Smolina je kazala da radnici nisu paničili. Regionalni guverner Amura Vasilij Orlov je pohvalio profesionalnost hirurškog tima i vatrogasaca i obećao je da će ih nagraditi.

Ova bolnica je jedina u ovom dijelu Rusije koja ima specijaliste za kardiologiju, prenosi BBC.

Тагови: