Zbog sankcija

Ruske kompanije nastoje da izbjegnu dolare

  • 22.10.2018. 14:11

Velike ruske kompanije ispituju mogućnost nedolarskih transakcija sa inostranim partnerima nakon zapadnih sankcija. Najveći proizvođač neobrađenih dijamanata "Alrosa" zaključio je sa kineskim klijentom pilot-transakciju u juanima.

Druga slična nedolarska transakcija sklopljena je sa indijskim klijentom.

Podsticaj za ove transakcije jesu snažne oscilacije kursa ruske rublje, koji je 2017, nakon američkog uvođenja sankcija ruskom milijarderu Olegu Deripaski i pojedinim kompanijama, oslabio prema dolaru gotovo 13 odsto.

U "Alrosi" objašnjavaju da su izbjegli rizik oscilacija kursa tako što su završili transakcije sa kineskim klijentom u jednom danu.

Vrijednost poslova sa kineskim i indijskim klijentom nije navedena, ali se napominje da je kineski kupac kupio mnogo toga na hongkonškoj aukciji dijamanata od 10,8 karata i više.

Podaci "Alrose" pokazuju da je prosječna vrijednost uovora bila oko 100.000 dolara.

Bankovne usluge u poslu sa kineskim klijentom pružila je šangajska kancelarija ruske banke VTB.

Izvor koji je želio da ostane anoniman navodi da je u poslu sa indijskim klijentom bila angažovana najveća ruska banka Sberbanka.

U "Alrosi" razmatraju i mogućnost naplaćivanja budućih transakcija u hongkonškim dolarima, napominjući da su i drugi kineski klijenti pokazali interes za nedolarske transakcije.

Ekonomski portali navode da je manevarski prostor za prelaz na druge valute ipak ograničen, pošto Kina čini samo četiri odsto prodaje ruskih dijamanata, a Indija 17 odsto.

Postoje i namjere da se prodaja nafte vrši u nedolarskim ugovorima.

"Surgutnjeftegas" predlaže kupcima da im naftu plaćaju u evrima, a ne u dolarima.

U poljoprivrednom kombinatu "Rusagro" navode da dio trgovinskih transakcija obavljaju u juanima i da će takva plaćanja rasti kako budu širili poslove sa Kinom.

I proizvođači nikla i paladijuma kompanija "Norilsk nikl" razmatraju mogućnost plaćanja u rubljama u poslovanju sa stranim klijentima koji ostvaruju prihode u ruskoj valuti.

Ruska Centralna banka izvještava o povećanju broja nedolarskih transakcija, napominjući da se udio plaćanja u rubljama u rusko-kineskoj i rusko-indijskoj robnoj razmjeni sada kreće između deset i 20 odsto.

U uslužnom sektoru taj udio je još veći, navode stručnjaci.

Prostor za prebacivanje na druge valute ipak je ograničen i velike kompanije se u velikoj mjeri i dalje oslanjaju na dolare, a većina prihoda ostvarenih u inostranstvu od prodaje nafte još se iskazuje u američkoj valuti.