"Točnost"

Ruska vojska dobija supersnajper: Puška velikog dometa i ekstremne preciznosti VIDEO

08:12, 20.08.2018.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Jedinice Rosgvardije će do kraja godine biti jače za garnituru novih snajperskih pušaka velikog dometa i ekstremne preciznosti "Točnost".

U planu je i razvoj specijalnog tipa izviđačko-inžinjerijske mašine "Surdinka" koja nema adekvatnog analoga u svijetu. Njena opitno-razvojna faza je ograničena za kraj 2019.godine, poslije čega kreće njena serijska proizvodnja i isporuka

Svi elementi koji su vezani sa snajpersku pušku "Točnost" (sama puška, municija, sistem za nišanjenje) su usvojeni u naoružanje FSO Rusije i Rosgvardije. Danas su zaključeni ugovori i krenulo se sa fazom realizacije. Prve serijske isporuke ovih pušaka specijalnim jedinicama Rosgvardije su već počele.

Kako je svojevremeno prenio sajt Popular mekaniks u sukobi sa ruskim snajperistima opremljenim ovom puškom treba izvesti taktičko povlačenje i odvajanje od neprijatelja. Bilo kakav pokušaj razmjene vatre sa neprijateljem koji je opremljen ovakvim sredstvima, gotovo sigurno će dovesti do fatalnih posljedica po naše vojnike, zaključak je analitičara.

Puška je razvijena na bazi sistema ORSIS T-5000. U odnosu na bazičnu verziju te puške, ruski konstruktori su napravili 210 tehničkih poboljšanja na samom oružju, od kojih su neka potpuno inovativna, tako da se sa velikom mogućnosti može reći da ovaj sistem nema konkurenciju u svijetu. Oružje će moći da dejstvuje sa 2 tipa municije, sa klasičnim i pancirnim zrnom, i to u 2 kalibra .308 Winchester i .338 Lapua Magnum. Efektivni domet ove puške se procenjuje na čak 2km+.

Takođe Federalna služba vojske nacionalne garde je naručila izradu inžinjerijske mašina-vozila za specijalne grupe izviđača i deminera pod imenom "Surdinka". Rok za završetak opitno-konstruktorske faze je ograničen za kraj 2019.godine. Orijentaciona količina ovih vozila za potrebe Rosgvardije je procjenjena na oko 60 komada.

Vozilo će imati oblik i dimenzije oklopljenog automobila, sa posebno ojačanim podom koji će moći da izdrži nailazak na protivtenkovsku minu. Na njega će biti integrisani uređaji za protielektronsku borbu koji će da blokiraju daljinsko aktiviranje minsko-eksplozivnih sredstava. Posada će se sastojati od dva vojnika + specijalna grupa izviđača i deminera (ona će se uglavnom sastojati od četiri inžinjerca i jednog kinologa sa specijalno obučenim psom).

Prema rečima načelnika Centra za tehničko obezbeđenje jedinica Rosgvardije potpukovnika Aleksandra Korškova, trenutno se intenzivno radi na razvoju potpuno novo borbenog vozila specijalno koncipiranog za potrebe Rosgvardije. Osnovna baza za ovo vozilo će biti šasija automobila "Kamaz“. Ono će biti univerzalno i moći će da obavlja funkcije razminiranja terena, ali i uklanjanja prepreka što je karakteristično za specijalne inžinjerijske mašine-guseničare.