Sirija

Ruska vojna policija prvi put patrolirala tursko-sirijskom granicom

17:56, 24.10.2019.
Izvor: Sputnjik
Ruska vojna policija prvi put patrolirala je po novoj maršruti duž tursko-sirijske granice, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se precizira, dužina maršrute iznosila je 60 kilometara, počev od grada Kamišli, na sjeveru Sirije, do mjesta Abuda.

Nešto ranije je konvoj ruske vojne policije ušao u Kobani i počeo patroliranje u četvrti ovog sirijskog grada, kao i na granici sa Turskom.

Tom prilikom su se predstavnici Rusije sastali i sa administracijom grada kako bi precizirali dalju saradnju po pitanju patroliranja.

Prethodno je saopšteno da je ruska vojna policija sprovela i prvo patroliranje linije fronta sirijske vojske sjeveroistočno od grada Manbidža u provinciji Alep.

Ovo patroliranje dogovoreno je na sastanku predsjednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, koji su poslije šestočasovnih pregovora potpisali memorandum o razumijevanju u deset tačaka.

U njemu se, između ostalog, govori da se od 12 časova 23. oktobra 2019. godine na sirijsku stranu sirijsko-turske granice, izvan zone turske operacije "Izvor mira", uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.