Ruska vojna policija patrolira Sirijom

23:00, 12.03.2020.
Izvor: Sputnjik
Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je nove video-snimke na kojima je prikazano patroliranje ruske vojne policije duž trase M-5 Damask-Alepo u Siriji, koje se sprovodi u skladu sa rusko-turskim memorandumom, usvojenim u oktobru prošle godine.

Prema riječima rukovodioca Centra za pomirenje zaraćenih strana Olega Žuravljova, oružane formacije, koje su pod kontrolom Turske, poštuju režim.

Takođe je saopšteno, da su pripadnici terorističke organizacije Front Al Nusra otvorili vatru na naselja Adžel i Šejh Ali u provinciji Alepo.

Rusko-turski sporazum o Idlibu

U Moskvi su se 5. marta sastali ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji su razgovarali o regulisanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Sastanak je završen donošenjem zajedničkog dokumenta, koji sadrži tri tačke: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dve zemlje od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

Putin i Erdogan danas su razgovarali telefonom i tom prilikom izrazili zadovoljstvo drastičnom deeskalacijom tenzija u Idlibu, saopšteno je iz Kremlja.