Raste vojna moć

Ruska torpeda "posejdon" može uništiti cijeli kontinent

10:25, 12.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Kada bi SAD ispalile svoje nuklearno oružje "minutmen 3", ono bi eksplodiralo iznad mete, a sila eksplozije bi zdrobila metu. Ali, ruski "posejdon" koristi mnogo snažniju bojevu glavu, tvrde vojni portali.

Zapadni visokorangirani oficiri i stručnjaci za bezbjednost tvrde da ruska torpeda "posejdon" mogu da unište cijeli kontinent, te da ih je Rusija projektovala kao "oružje trećeg poteza". 

To znači da bi, u slučaju nuklearnog sukoba i odgovora Vašingtona, Rusija posegnula za "posejdonom", navodi "Biznis insajder". 

Rusija je izgradila novu podvodnu "apokaliptičnu bombu" i zaprijetila SAD. "Posejdon" nadmašuje tradicionalne ideje nuklearnog ratovanja, tvrde američki vojni analitičari, koji su prethodno smatrali da Rusi blefiraju i da nemaju ovo oružje. 

Svako nuklearno oružje može ubiti hiljade ljudi u treptaju oka i otrovati okolinu, ali novi ruski "izum sudnjeg dana" pojačava efekat običnog nuklearnog oružja, piše američki list. 

Kada bi SAD ispalile svoje nuklearno oružje "minutmen tri", ono bi eksplodiralo iznad mete, a sila eksplozije bi zdrobila metu. Ali, ruski "posejdon" koristi mnogo snažniju bojevu glavu. 

Dok većina nuklearnog oružja može da uništi grad, ruski "posejdon" mogao bi da uništi kontinent, tvrde američki vojni stratezi. 

Odmah nakon potvrde da "posejdon" zaista postoji, na američkim vojnim portalima i u medijima krenula je lavina optužbi na račun Rusije zbog konstruisanja ovakvog podvodnog oružja. 

"Čak ni na vrhuncu Hladnog rata niko nije ozbiljno shvatao ideju o izgradnji takvog naoružanja", navodi Malkolm Dejvis, sa Australijskog instituta za stratešku politiku. 

U strahu da bi američke obale decenijama mogle biti ozračene nakon udara podvodnog torpeda protiv kojeg nema odbrane, vojni analitičari upozoravaju da "posejdon" naglašava rizike za NATO ako reaguje na bilo kakvu rusku prijetnju - a time se dramatično povećava moć Rusije. 

Rusija je često prijetila nuklearnim oružjem kada se osjećala okružena NATO snagama, ali je do sada izbjegavala suočavanje sa Alijansom. 

Neizvjesno je uključuje li pojava "posejdona" mogućnost stvarne upotrebe ili samo prijetnju, ističu zapadni vojni analitičari. 

Ruski nuklearni dron u obliku divovskog torpeda "posejdon" kretaće se velikom brzinom pod vodom, pri čemu će moći da manevriše po kursu i dubini. 

Sve ove karakteristike omogućavaju mu da bude praktično nezaustavljiv, preciznije, u ovom trenutku ne postoji protivoružje ili podvodni presretač koji bi mogao ugroziti "posejdona". 

Kako prenosi portal "Ruska gazeta", neimenovani izvor iz ruskog vojnoindustrijskog kompleksa navodi da će se nuklearni podvodni dron kretati brzinom od 110 čvorova /više od 200 kilometra na čas/. 

"Posejdon" će nositi jedna od nuklearnih podmornica koja se nalazi u oružanom sastavu ruske vojske. 

U slučaju primjene, podvodni dron će se odvojiti od podmornice poput rakete koju lansira avion, a onda će se upaliti osnovni motor "posejdona". 

Dostizanje i održavanje brzine, koja je izuzetna kada je riječ o kretanju pod vodom, obezbijediće mu "vazdušni mjehur" oko njega, što će znatno smanjiti otpor vode prilikom kretanja.