Nezaustavljiva

Ruska raketa "Cirkon" za pet minuta stiže da Pentagona

22:34, 08.04.2019.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Supersonična raketa „Cirkon“ pokazala se kao znatno brža nego što su pretpostavljali zapadni eksperti.

"Pošto je brzina rakete 11 hiljada kilometara na sat, pet minuta bi bilo dovoljno da ona stigne do Pentagona i da ga uništi",  naveo je njemački časopis Štern.

Prema navodima lista, zapadni eksperti su pretpostavljali da brzina „Cirkona“ neće prelaziti šest hiljada kilometara na sat. Raketa je, međutim, nadmašila ta očekivanja. Zbog njene brzine i prečnika dejstva od hiljadu kilometara, gotovo je nemoguće je presresti i uništiti prije nego što stigne do mete.

"Takvim raketama efikasno mogu da se suprotstave samo elektronski sistemi protivvazdušne odbrane i lasersko oružje", zaključio je Štern.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je tokom obraćanja Federalnoj skupštini Rusije 20. februara saopštio da će nova supersonična raketa „Cirkon“ imati brzinu devet maha i domet veći od  hiljadu kilometara.

Inače zgrada američkog Pentagona se nalazi na vrhu spiska mogućih ciljeva u Americi koji je predstavila državna televizija Rusija 1. U slučaju da američke rakete zaprijete Rusiji, pored Pentagona u Vašingtonu, u kojem se nalaze visoki organi upravljanja Oružanih snaga i Komitet načelnika štabova, tu su još i vladin kontrolni centar Kemp Dejvid, kontrolni centar predsjednika SAD i komandni centar Komiteta načelnika štabova Fort Riči, u državi Merilend.