Ruska gazeta: Srpska proslavlja Dan Republike

  • 09.01.2021. 09:43

Ruska gazeta objavila je tekst o proslavi 9. januara u Republici Srpskoj.

U tekstu se podsjeća da Srpska danas slavi 9. januar - Dan Republike Srpske, uz poruke koje pozivaju na mir i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podsjeća se na izjavu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika:

- Republika Srpska je, kao odraz ljubavi naroda, dokazala da je sposobna da preživi i u nemogućim uslovima i time ojačala u svojoj želji da se izbori sa svim izazovima -  stoji u izjavi Milorad Dodika.

U tekstu se ističe da Moskva u Republici Srpskoj vidi odgovornog partnera na Balkanu i podsjeća se na posjetu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, te sastanak sa najvišim zvaničnicima Srpske.

Gazeta navodi da je Lavrov tada rekao da je Republika Srpska za Rusiju dugoročno dobar partner, te da Ruska Federacija cijeni prijateljske veze i povjerenje sa Banjalukom.

Dalje se ističe da je premijer Republike Srpske Radovan Višković, u intervjuu za Rusku gazetu, istakao da su odnosi Ruske Federacije i Srpske trenutno na najvišem mogućem nivou.

- Imamo veliko povjerenje u predstavnike Ruske Federacije u BiH, koji pružaju značajnu pomoć Republici Srpskoj u prevazilaženju problema na međunarodnom planu - rekao je Višković.

On je naglasio da je Srpska zahvalna ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ministru spoljnih poslova Rusije i svim ruskim diplomatama.

- Njihovi napori pomogli su u smanjenju negativnog uticaja Kancelarije visokog predstavnika, koji je prije samo nekoliko godina smjenjivao naše zvaničnike, prijetio ljudima i lišavao ih glasačkih prava. To se više ne dešava zbog iskrene i velike podrške Rusije - rekao je Višković.

Gazeta podsjeća da je 25. septembra 2016. godine u Republici Srpskoj održan referendum na kojem su građani Srpske nedvosmisleno potvrdili da je 9. januar Dan Republike Srpske.

Dodaje se da je Republika Srpska tako odbranila svoja prava od nasrtaja iz Sarajeva, te se Dan Republike danas proslavlja širom Srpske.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб