Tajno oružje

Ruska bespilotna podmornica smrtna opasnost za SAD

  • 15.07.2019. 15:18

Ruski projekat "Status-6" za jedan dio američkih nuklearnih stručnjaka predstavlja smrtnu opasnost, dok drugi sumnjaju da on posjeduje bilo kakvu autentičnu snagu.

Ruska bespilotna podmornica-kamikaza, može, navodno, da se neprimjetno "nasuče" na greben američke obale i da aktivira užasavajuće razoran potencijal koji premašuje onaj koji je proizvela "Car bomba", prenosi "Ruska riječ". 

Nova američka nuklearna politika smatra da je ruski projekat interkontinetalnog torpeda "Status-6", jedan od, figurativno rečeno, najozbiljnijih "dželata" koji potencijalno prijete SAD. 

O ovome piše i američki internet portal "Nacionalni interes", a mišljenja američkih eksperata o ovom pitanju nisu usaglašena. 

Jedni tvrde da je riječ o "propagadnoj floskuli Moskve", koja je u prašnjavim arhivama pronašla prevaziđeni projekat koji datira još iz vremena sovjetske ere, a drugi da se u novonastalim okolnostima ovaj projekat može reaktivirati i učiniti operativnim. 

Jedni smatraju da objekat takvih dimenzija ne može tek tako ostati nezapažen pored čitave mreže podvodnih sonara, koji se u prstenovima nalaze raspoređeni oko obala Amerike. 

Takođe, oni sumnjaju u operativnu upotrebljivost "Statusa-6". Proklamovane tehničke karakteristike ovog torpeda koji ima domet od nekoliko hiljada nautičkih milja, uz sposobnost nošenja termonuklearne bojeve glave jednake detonaciji 100 miliona tona TNT-a, ostavljaju utisak propagande. 

Međutim, drugi stručnjaci u SAD smatraju da je ovaj podvodni kolos dovoljno veliki da ponese bojevu glavu megatonske snage, što bi bilo fatalno za višemilionske gradove na zapadnoj i istočnoj obali ove države. 

Po njima, "Status-6" nije torpedo, kako se interpretira u stručnoj javnosti, nego specijalno projektovana bespilotna podmornica-kamikaza, koja može da ponese zaista armagedonski razorni potencijal. 

Glavna prednost perspektivnog udarnog kompleksa strateške namjene "Status-6" jeste njegova sposobnost da izbjegne sistem protivraketne odbrane. Ruski konstruktori imaju ogromno iskustvo u tehnologiji izrade podvodnih plovila izvanrednih karakteristika, prenosi ruski portal. 

Američki eksperti koji brinu zbog "Statusa-6" smatraju da bi u slučaju sudara jednog ovakvog podvodnog projektila i kopnene obale SAD u potpunosti sa lica zemlje bili zbrisani višemilionski gradovi, a kao proizvod eksplozije nastao bi cunami biblijskih razmjera.

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије