Rusofobija i sinofobija

Rusija zabrinuta što se korona koristi za svođenje geopolitičkih računa

  • 14.05.2020. 19:40

Rusija je zabrinuta što se virus korona koristi za svođenje geopolitičkih računa, a na Zapadu su u svjetlu pandemije kovid-19 aktivirane rusofobija i sinofobija, iako je potrebno usredsrediti se na prevazilaženje globalnih posljedica pandemije, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"Još jedna manifestacija rusofobije i sinofobije, koje se u posljednje vrijeme aktivno sprovode u nekim zapadnim zemljama, bio je i pokušaj da se medicinska pomoć koju pružaju Rusija i Kina predstave kao želja da se humanitarna pomoć iskoristi s ciljem jačanja geopolitičkog uticaja. Posebnu zabrinutost izaziva težnja da se tema virusa korona koristi kao izgovor za zanemarivanje međunarodnog prava, za iskorišćavanje taktičkih prednosti ili podmirivanje računa s nepovoljnim vladama ili geopolitičkim konkurentima", istakao je Rjabkov.

Nažalost, dodao je on, ova nova zajednička prijetnja nije doprinijela ublažavanju geopolitičkih nesuglasica, već je pogoršala ideološku i informacionu konfrontaciju.

Ruski zvaničnik je takođe naglasio da Moskva smatra da su optužbe SAD da je Kina odgovorna za širenje pandemije virusa korona neutemeljene i da nema nikakvih osnova optuživati kineske vlasti za neblagovremeno ili neadekvatno regovanje povodom pandemije.

Rjabkov je zaključio da iz svakodnevnih optužbi političara, diplomata i najviših zvaničnika Vašingtona protiv Kine, proizilazi da SAD pokušavaju da cijeloj međunarodnoj zajednici nametnu antikineski diskurs.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova osvrnuo se i na pad poslovne aktivnosti u cijelom svijetu usljed pandemije i naglasio da posljedice tek treba procijeniti, kao i da će se karantin, nesumnjivo, negativno odraziti na svjetsku ekonomiju, prenosi "Sputnjik".

Rjabkov je ocijenio da je važno da lideri zemalja tokom samita Savjeta bezbjednosti UN predlože kolektivne mjere za borbu protiv pandemije i smanjenje globalne vojne opasnosti, kao i da još jednom potvrde posvećenost opštim normama međunarodnog prava.

On je podsjetio da je ideju za održavanje takvog sastanka ranije iznio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Тагови: