Rusija testira najnoviji raketni brod nevidljiv za neprijateljske radare

22:39, 20.05.2020.
Na morskim poligonima Baltičkog mora u Kalinjingradskoj oblasti počela su fabrička testiranja najnovijeg malog raketnog broda (MRK) "Odincovo", projekta 22800 "Karakurt", koji je praktično nevidljiv za neprijateljske radare.

Kako je saopšteno iz Informativnog odjeljenja za podršku pres-službe Baltičke flote Zapadnog vojnog okruga, predstavnici fabričkog tima za predaju broda će zajedno s posadom broda testirati brzinu i manevrisanost, provjeriti rad svih agregata, sistema i jedinica, navigacione i radio-tehničke opreme.

U sljedećim fazama, posada će testirati različite sisteme naoružanja broda i obaviti predviđena gađanja morskih i vazdušnih ciljeva.

Nakon završetka fabričkih i državnih testiranja, MRK "Odincovo", izgrađen u brodogradilištu "Pela" za potrebe Baltičke flote, ući će u sastav manjih raketnih brodova Baltičke ratno-mornaričke baze.

Ovo će biti već treći "Karakurt" u Baltičkoj floti. Prvi - "Mitišči", ušao je u sastav flote u decembru 2018. godine, drugi - "Sovjetsk" - u junu 2019. godine.

MRK "Odincovo" razlikuje se od njih po tome što je to prvi brod iz projekta 22800, opremljen protivavionskim raketno-artiljerijskim sistemom "Pancir-M" - morskom verzijom protivavionskog raketno-topovskog sistema "Pancir-S".

Karakteristike broda

Mali raketni brod u sklopu projekta 22800 "Karakurt", napravljen je pomoću specijalne tehnologije, tako da je praktično nevidljiv za neprijateljske radare.

Iako malih dimenzija (dužina - 67 metara, širina - 11 metara, zapremina - 800 tona), nosač raketa je veoma ozbiljno naoružan. Glavno oružje je univerzalni brodski streljački sistem 3S14 na osam krstarećih raketa "Kalibar-NK" i/ili "Oniks".

U naoružanje ovog broda takođe spada i protivavionski raketno-artiljerijski sistem "Pancir-M", moderni sistemi upravljanja, radio-tehničkog naoružanja, radio-veza, navigacije, elektronske borbe, kao i antidiverziono naoružanje, prenosivi protivavionski raketni sistemi.

Domet plovidbe je 2.500 milja, autonomija plovidbe 15 dana, brzina kretanja - 30 čvorova.

(Sputniknews.com)