Institut za eksperimentalnu medicinu iz Sankt Peterburga

Rusija: Stiže jestiva vakcina protiv virusa korona sa ukusom "rjaženke"

14:28, 17.04.2021.
Izvor: Srna
Institut za eksperimentalnu medicinu iz Sankt Peterburga planira da u narednih godinu dana završi pretklinička ispitivanja prve jestive vakcine protiv virusa korona na svijetu, koja će imati ukus kao poznati ruski mliječni proizvod - "rjaženka", saopštio je direktor ovog instituta Aleksandar Dmitrijev.

Prema riječima Dmitrijeva, istraživanje je počelo na Institutu za eksperimentalnu medicinu prije oko godinu dana, prenio je Sputnjik.

Kada je ruska Vlada odobrila razvoj Centra za personalizovanu medicinu, koji je uključivao Institut i Nacionalni medicinski istraživački centar "Almazov", projekat razvoja prve jestive vakcine protiv virusa korona na svijetu postao je jedno od područja istraživanja.

- Prema procjeni stručnjaka, za završetak pretkliničkih i kliničkih ispitivanja potrebno je nešto više od dva miliona evra i trenutno tražimo mogućnosti za vanbudžetsko finansiranje - rekao je Dmitrijev i dodao da se očekuje da će pretkliničke studije biti završene do kraja 2021. godine ili početkom 2022. godine.

Kako je objasnio autor ideje o vakcini u obliku fermentisanog mliječnog proizvoda, šef Odjeljenja za molekularnu mikrobiologiju i laboratorije za molekularnu genetiku patogenih mikroorganizama Instituta Aleksandar Suvorov, posebnost lijeka nije samo u jednostavnom načinu njegove primjene.

Prema njegovim riječima, Institut za eksperimentalnu medicinu ima veliko iskustvo u razvoju vakcina na bazi probiotika - živih bakterija, uz pomoć kojih se prave fermentisani mliječni proizvodi.

U sastavu Instituta već postoje slične vakcine protiv gripa, pneumokoka i streptokoka.

- Prilikom izrade vakcine protiv kovida fragment sintetizovanog gena virusa korona se ugrađuje u gen bakterije. Kao rezultat genetičke modifikacije, stvara se protein virusa korona što omogućava tijelu da proizvede imuni odgovor - objasnio je Suvorov.

Prema ocjeni naučnika, jestiva vakcina se po ukusu gotovo ne razlikuje od običnih fermentisanih mliječnih proizvoda.

Ranije je potpredsjednik Ruske akademije nauka akademik Vladimir Čehonin najavio pretkliničke studije neobične vakcine protiv kovida u obliku jogurta.