Kremlj saopštio

Rusija stala iza predsjednika Venecuele

  • 24.01.2019. 11:53

Kremlj je saopštio danas da je Nikolas Maduro legitimni predsjednik Venecuele i da spoljni pokušaji uzurpacije vlasti u toj zemlji predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je spoljno miješanje u događaje u toj zemlji "neprihvatljivo" i da su saopštenja američkih zvaničnika o mogućoj vojnoj intervenciji veoma opasna. 

On je dodao da Venecuela nije zatražila vojnu pomoć od Rusije. 

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da bi vojna intervencija SAD u Venecueli bila katastrofa i da se Moskva drži principa nemiješanja u unutrašnje poslove. 

"Upozoravamo da se to ne radi. Vjerujemo da bi to bio katastrofalan scenario koji bi potresao temelje razvojnog modela koji vidimo u regionu Latinske Amerike", rekao je Rjabkov magazinu "Međunarodni poslovi", prenio je "Sputnjik". 

On je dodao da će Moskva podržati Karakas i da žali jer je Organizacija američkih država "u velikoj mjeri umiješana u ovo" i da "doliva ulje na vatru". 

Opozicioni lider Huan Guaido proglasio se za vršioca dužnosti predsjednika Venecuele, a nekoliko država ga je priznalo. Maduro je rekao da je ovo državni udar koji je organizovao Vašington i objavio da raskida diplomatske odnose sa SAD.

Тагови: