Aleksandar Gruško

Rusija spremna za razgovor sa NATO o bezbjednosnom sporazumu

18:03, 12.10.2018.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Moskva je spremna da pregovara s NATO-om o mogućnosti zaključivanja sporazuma o sprečavanju opasnih vojnih incidenata, izjavio je danas zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

"Iznijeli smo predlog za napredak u sprečavanju opasnih vojnih incidenata. Na primjer, pozvali smo na direktne konsultacije na kojima bi učestvovali vojni zvaničnici svih zemalja koje su već potpisale sporazume s nama o prevenciji opasnih vojnih incidenata, kao i onih koji žele da zaključe takve sporazume. Takođe smo kazali da smo, u okvirima Saveta Rusija-NATO, spremni da razgovaramo o ovoj temi s NATO-om kao organizacijom", rekao je Gruško.

Prema njegovim riječima, Alijansa za sada ne pokazuje nikakve znake da je na tako nešto spremna.

"Ono što smo uspjeli da postignemo, jeste uspostavljanje više-manje sistematske razmjene brifinga unutar Saveta Rusija-NATO po pitanju najznačajnijih vojnih vježbi, kao i unutar projektne grupe Baltika za vezdušnu bezbjednost na Baltiku, u kojima učestvuju ruski zvaničnici i zvaničnici NATO-a i zemalja Baltika", rekao je Gruško.

Kako je naglasio, to što je postignuto, postignuto je sa ciljem napretka u rješavanju pitanja koja su vezana za održavanje bezbjednosti na mjestima susretanja letova aviona, i vojnih i komercijalnih.