Više od 30 podvodnih dronova

Rusija spremna rasporediti moćno oružje koje može razoriti zapadne luke

  • 16.01.2019. 09:13

Moskva je spremna rasporediti više od 30 podvodnih dronova koji mogu nositi nuklearnu bojevu glavu od dva megatona, što bi moglo uništiti zapadne luke, tvrde ruski državni mediji.

Četiri podmornice opremljene torpednim dronovima, imenom "Posejdon", pridružiće se sjevernoj i pacifičkoj ruskoj floti, javlja državna novinska agencija Tass.

Na svaku podmornicu može stati osam dronova, dizajniranih posebno da unište 'neprijateljske mornaričke baze', a brzina im iznosi do 70 čvorova.

Očekuje se da će dvije podmornice koje prevoze Posejdon biti u službi Sjeverne flote, a ostale dvije će se pridružiti pacifičkoj floti", rekao je Tassu izvor u obrambenoj industriji.

"Svaka od podmornica će nositi najviše osam dronova, pa ukupan broj Posejdona na borbenim dužnostima može biti 32 vozila. Podmornica za nuklearni pogon posebne namjene, koja se trenutno gradi na brodogradilištu Sevmah u Severodvinsku, lučkom gradu na ruskom Bijelom moru, biće jedan od prevoznika Posejdona, rekao je izvor za Tass.

Prošle godine, ruski državni mediji tvrdili su da će mornarica biti u mogućnosti montirati razne nuklearne naboje na torpedo višedijelnog morskog sistema Posejdon, s termonuklearnom jedinstvenom bojevom glavom koja će imati maksimalni kapacitet do dva megatona u TNT ekvivalentu.

Sa svojim nuklearnim nabojem, Posejdonov dron 'je prvenstveno dizajniran da uništi pojačane mornaričke baze potencijalnog neprijatelja', dodaje se u izvještaju.

Razvoj Posejdona najavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u svom govoru o stanju nacije u martu prošle godine, u kojem se hvalio nizom novih nuklearnih oružja 'nepovredivih za presretanje neprijatelja'.

Putin je u srijedu izjavio kako će Rusija ove godine rasporediti svoj prvi sistem s podzemnim raketama s nuklearnim sposobnostima, ukazujući kako taj potez znači kako njegova zemlja sada ima novu vrstu strateškog oružja.

Uprkos kontinuiranom objavljivanju događaja u svojem arsenalu nuklearnog oružja, Kremlj je 2018. izjavio kako će smanjiti svoj obrambeni budžet na manje od tri odsto bruto domaćeg proizvoda u sljedećih pet godina.

Тагови: