Veliki preokret na Bosforu

Rusija spremna da Turskoj isporuči lovce Su-35

14:51, 18.07.2019.
Izvor: Sputnjik
Thumbnail
Rusija je izrazila spremnost da Turskoj isporuči višenamjenske lovce "Su-35" ako Ankara to bude željela.

Ovo je izjavio šef ruske odbrambene korporacije "Rosteh" Sergej Čemezov, navodi Sputnjik.

"Ukoliko Turska izrazi želju, mi smo spremni sa isporučimo toj zemlji lovce Su-35", istakao je Čemezov.

Su-35 je višenamjenski lovac generacije 4++, što znači da je po svojim karakteristikama izuzetno blizu avionima pete generacije.

Prethodno je predsjednik SAD Donald Tramp, komentarišući isporuku ruskih protivvazdušnih sistema S-400 Turskoj, rekao da Ankara više ne može da računa na kupovinu američkih aviona F-35.

Podsjetimo, Rusija je već poslala 15 aviona sa komponentama PVO sistema S-400 Turskoj, u skladu sa ugovorom o kupovini četiri diviziona ovih raketnih kompleksa, ukupne vrijednosti 2,5 milijarde dolara.

S tim u vezi, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je taj ugovor najvažniji dokument koji je Turska potpisala u svojoj istoriji.

Turska reagovala na najavu isključenja iz programa F-35

Nepošteno je da Turska bude izbačena iz programa u kom je partner, a tvrdnja da će S-400 oslabiti F-35 je netačna, navodi Ankara.

Odluka službenog Vašingtona da izbaci Tursku iz programa razvoja lovačkih aviona F-35 je protiv duha NATO-a, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ankara je pozvala Alijansu da poništi svoju odluku.

„Ovaj jednostrani korak kosi se s duhom Alijanse i nema nikakvo legitimno opravdanje. Ne samo da je nepošteno da Turska bude izbačena iz programa u kom je partner, već je i tvrdnja da će S-400 oslabiti F-35 — netačna“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Turska je prošle nedjelje počela da dobavlja dijelove ruskog raketnog sistema S-400, što je dovelo do odluke Vašingtona da suspenduje Tursku iz programa F-35.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će sistemi S-400 biti u potpunosti instalirani do proljeća 2020. godine.