Rusija sprema kontramjere Češkoj zbog protjerivanja 18 diplomata

  • 18. Apr 2021.20:24

Rusija će uskoro najaviti konkretne kontramjere povodom protjerivanja 18 ruskih diplomata iz Češke Republike, najavila je danas portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ne želeći da precizira o kakvim kontramerama je riječ, Zaharova je potvrdila da je važno da se uputi jasan odgovor na ovakvu odluku vlade u Pragu.

– Pred nama je cijela radna nedjelja. Slijedi konkretna primena odluke koju ćemo donijeti – predočila je Zaharova.

Premijer Češke Andrej Babiš i šef diplomatije Jan Hamaček potvrdili su u subotu da će 18 službenika ambasade Rusije u Pragu biti proterano jer, navodno, rade za specijalne ruske vojne obavještajne službe, prenosi TAS S.

Češki zvaničnici tvrde da su osamnaestorica ruskih diplomata bili umješani u operaciju ruske vojne obavještajne službe 2014. godine kada je podmetnuta eksplozija u jedno skladište municije u mjestu Vrbetice u kojoj je poginulo dvoje ljudi, prenio je ranije Rojters.

Zaharova je danas ocijenila da protjerivanje ruskog diplomatskog osoblja predstavlja dokaz da češke vlasti nemaju ni samostalnost u donošenju spoljnopolitičkih odluka, niti samostalno rukovode svojim odnosima sa Rusijom.

– Akcije zvaničnog Praga su karikaturalne. Oni su vazali 21. vijeka. SAD su uzdigle mehanizam vazalnih odnosa na novi tehnološki nivo, ali princip je ostao isti jer i Varšava i Prag služe američkim interesima – poručila je Zaharova i dodala da Zapad po svemu sudeći, preko akcija vlade u Pragu pokušava da neutrališe i zamagli informacije o planovima za izvršenje državnog udara u Belorusiji.