Uživo na ATV-u od 8.55

Rusija predstavlja vojnu silu

  • 09.05.2019. 07:58

Moskva spremno dočekuje 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom. U vojnoj paradi na Crvenom trgu učestvovaće više od 13 hiljada vojnika i 132 jedinice tehnike, kao i 74 aviona i helikoptera, a u tradicionalnoj šetnji "Besmrtnog puka" učestvovaće i generali Vojske Srbije.

Prenos parade možete pratiti na ATV-u od 08.55 časova.
 
Očekuje se da će ove godine u "Besmrtnom puku" u Moskvi učestvovati više od milion ljudi, koji će nositi portrete svojih predaka — veterana i učesnika Drugog svjetskog rata.

Ankete pokazuju da će praktično polovina Rusa — 48 odsto njih — učestvovati u prazničnim svečanostima koje se organizuju povodom 74. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu.

U 30 moskovskih parkova, a takođe i na trgovima i ulicama ruske prestonice, biće održane brojne manifestacije: koncerti, izložbe, master-klase. Na scenama će nastupiti plesači, muzičari i glumci. U bioskopima pod otvorenim nebom biće emitovani i ratni filmovi, a tradicionalno će raditi i poljske kuhinje. Ulaz u vojne muzeje će za sve zainteresovane biti slobodan.

Ipak, centralna svečanost biće organizovana na Crvenom trgu. Ove godine pešadijsku kolonu čini 35 paradnih četa, sastavljenih od oficira, narednika i vojnika formacija i vojnih jedinica, studenata i kadeta vojnih škola, učenika vojnih škola, kadetskih korpusa i pripadnika ruskog pokreta "Mlada armija", kao i predstavnici drugih bezbjednosnih agencija.

Po tradiciji na čelu kolone će se naći legendarni tenk T-34-85 kojeg će pratiti borbena vozila — četiri "Tigra-M", tri "Tigra-M", tri "Korneta-D1" i tri "Tajfuna-K 4h4".

Nakon njih Crvenom trgom će se provozati jedan BTR-82 i šest pešadijskih vozila "Kurganjec" i BMP-3. Zatim će biti predstavljene novine ruske vojne industrije — četiri tenka "Armata" i šest borbenih vozila "Terminator". Pratiće ih tenkovi T-72B3 i desantna vozila BMD-4M i oklopni transporteri BTR-MDM.

Na Crvenom trgu će se pojaviti i raketni kompleksi "Iskander-I", zajedno sa još jednim BTR-82A, kao i četiri reaktivna sistema "Smerč", sistemi PVO "Tor-M2" i "Buk-M2", "Panciri-M" i S-400.

Osim toga, na Paradi pobjede će pokazati i vozila "Tajfun-U" i "Tajfun-K", "Tigr", "Patrul" i "Ural" Ruske garde, tri raketna kompleksa "Jars". Na kraju će biti predstavljena najnovija oklopna vozila "Bumerang".

Glavni spektakl svake parade je avijacija i ono što ruski piloti priređuju na nebu iznad Moskve. Ukoliko vremenski uslovi to dozvole, iznad glavnog trga zemlje proleteće i helikopteri Mi-26, Mi-8AMTŠ, Mi-28N, Ka-52, Mi-24 i avioni Su-35S, Su-30SM, Su-34, MiG-31, MiG-29SMT, A-50U, Il-76MD, Tu-160, Tu-95MS, Tu-22M3, Il-78 i drugi.

Glavno pitanje koje ruski i svjetski mediji tradicionalno postavljaju uoči Dana pobjede jeste — čime će nas parada iznenaditi i kakve će novine biti predstavljene?

Ove godine glavna novina je automobil ministra odbrane i komandanta ceremonije — kabrioleti domaće proizvodnje "aurus". Do poslednjeg trenutka nije se znalo da li će proizvođač imati vremena da pripremi potreban broj automobila za ovu svečanost.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je izjavio da mu se dopao novi kabriolet "aurus", koji će prvi put učestvovati na Paradi pobede.

Ukupno su za paradu pripremljena tri takva automobila — dva glavna i jedan rezervni. Ranije su ministar odbrane, koji po tradiciji prima paradu, i komandant kopnenih snaga Oleg Saljukov koristili ZIL automobile da za obilazak paradnih jedinica.

Među novinama je najnoviji "kalašnjikov" — AK-12. Oružje će biti u rukama desantnih jedinica i motorizovane pešadije.

Očekuje se da će na paradi biti prikazana i nov višenamenski terenac "lada" 4h4 sa mitraljezom, kao i novi čečenski bagi "Čaborz M-3". Ime vozila potiče od dvije čečenske riječi: "ča", što znači medvjed i "borz", što znači vuk.

Osobenost ovogodišnje parade je ta što ona neće prikazati nove perspektivne modele oružja. Sva tehnika i oružje se serijski proizvode i masovno se koriste u ruskoj vojsci.

Prikazivanje perspektivnog naoružanja može se očekivati na jubilarnoj paradi, iduće godine. Ruski vojni eksperti kažu da je nemoguće svake godine masovno izlagati neke novine. Najvažnije je da prenaoružavanje ruske armije ide po planu.

Eksperti kažu da parada nije modna revija, gdje se svake sezone predstavlja nova kolekcija. Vojni ekspert Sergej Čenik rekao je za Sputnjik da je vojna parada razlog i da se narod raduje uspjesima i dostignućima ruske armije i odbrambene industrije.

"Nijedna parada za nas nije samo ljepota vojne tehnike, već je i pokazivanje novih proizvoda. Bez obzira na to koliko je parada održano u posljednjih deset godina, svaki put osjećamo radost zbog činjenice da ruska vojska dobija ono što ne postoji u svijetu. Ona ne stoji mirno, ona se razvija, napreduje. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti vidjeti još neke vrlo zanimljive nove proizvode. Veoma nas raduje činjenica što je naša vojska dovoljno opremljena da pruži pouzdanu zaštitu Ruskoj Federaciji", rekao je Čenik.

Svečanosti u Moskvi ove godine neće prisustvovati visoki inostrani gosti, s obzirom da se lideri inostranih država uglavnom pozivaju samo na jubilarne proslave.

Kremlj je podsjetio da će naredne godine biti obilježen vrlo važan i veliki jubilej i kako je rekao portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov "to će zaista biti posebna godina".

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.